De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft besloten enkele leden uit de partij te zetten. Het gaat om voormalig premier Ahmet Davutoğlu, en enkele voormalige parlementsleden: Selçuk Özdağ, Ayhan Sefer Üstün en Abdullah Başcı.

Ahmet Davutoğlu

Partijfunctionarissen gingen er unaniem mee akkoord om aan het tuchtcomité te vragen de genoemde leden uit te sluiten. Ze zouden het huisreglement van de partij overtreden hebben. Nu zal Ahmet Aydin, voorzitter van het tuchtcomité, een vergadering bijeenroepen om de vier mannen de kans te geven zichzelf mondeling en schriftelijk te verdedigen. Als ze daar niet tijdig op in gaan, zullen ze automatisch hun lidmaatschap van de AKP verliezen.

Recep Tayyip Erdogan, huidige president van Turkije, en Ahmet Davutoğlu

De voormalige premier die ook als minister van buitenlandse zaken dienst gedaan heeft, en rechterhand was van president Recep Tayyip Erdoğan, heeft zich de laatste tijd vaak kritisch uitgelaten over de standpunten van de AKP. Davutoğlu was eerste minister tussen 2014 en 2016 en viel daarna in ongenade bij Erdoğan waardoor hij als premier opstapte. Hij heeft ook kritiek op de alliantie van zijn partij met de Partij voor Nationalistische Beweging (MHP).

Hurriyet