Oekraïense Marine verwacht dit jaar Turkse Drones en Korvetten  

Deze week meldde Commandant Oleksiy Neizhpapa, van de Oekraïense marine, dat het dit jaar de bestelling van Turkse onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) en korvetten voor zijn marine verwacht te ontvangen.

Het land heeft Turkse Bayraktar TB2 UAVs gekocht. Met de aankoop wil Oekraïne zijn aanwezigheid in de Zwarte Zee en de Zee van Azov vergroten om zo de nationale veiligheid te garanderen.

Neizhpapa meldde hierbij dat Oekraïne de drones zowel boven de zee als het land zal gebruiken, bovendien zal Oekraïne een productiecapaciteit volgens NAVO-normen bereiken door de coproductie van de ada-klasse korvetten, samen met Turkije.

De opmerkingen komen na het sluiten van een overeenkomst tussen beide landen aan het einde van 2020. Het verdrag voorziet Oekraïne van een nieuwe levering Turkse UAVs en Korvetten.

Turkse technologieën

Deze oorlogsschepen werden aangekocht binnen het MILGEM-project van de Turkse Marine en zullen worden geproduceerd in de Oekraïense stad Mykolaiv, op de zogenaamde Okean-scheepswerf met behulp van Turkse technologieën.

Het MILGEM-project is in 2000 opgestart om de verouderde vloot up te daten en vervangen. Turkije is slechts een van de 10 landen wereldwijd die in staat zijn om oorlogsschepen te bouwen, te ontwerpen en te onderhouden door enkel gebruik te maken van hun eigen nationale capaciteiten.

De vele bilaterale bezoeken en overeenkomsten maken duidelijk dat de banden tussen de twee landen, met name hun defensie partnerschap, de afgelopen jaren sterk zijn gegroeid. Sinds 2019 heeft Oekraïne zes bewapende UAV’s van Bayraktar TB2 en drie systemen voor grondcontrolestations gekocht van Turkije.

Het hoofd van de Oekraïense strijdkrachten, kolonel Rusan Khomchak, maakte onlangs bekend dat het land in 2021 nog eens vijf extra Bayraktar TB2-drones zal aanschaffen.

De twee landen zijn naar verluidt ook in onderhandelingen om gezamenlijk een vliegtuigmotor te ontwikkelen. In het licht van deze samenwerking meldde de CEO van de Oekraïense vliegtuigproducent Antonov, Oleksandr Los, eerder dat het bedrijf wil samenwerken met de Turkse luchtvaartindustrie voor de productie van AN-178 vliegtuigen.

Sabah

O.A.