Europees Commissievoorzitter Von der Leyen en Europese Raadsvoorzitter Charles Michel

De Europese leiders hebben eergisternacht het licht op groen gezet voor sancties tegen de verantwoordelijken voor het geweld en de repressie in Wit-Rusland, in de nasleep van de presidentsverkiezingen. Dat hebben Europese Raadsvoorzitter Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd.

De Europese Unie wou daarom al vorige maand sancties treffen tegen een aantal Wit-Russische gezagsdragers. Maar op het Europese toneel is alles met elkaar verweven: Cyprus blokkeerde tot nu toe de formele goedkeuring van de sancties, omdat het land eerst een stevige Europese aanpak van Ankara wil.

Turkije voerde toen gasboringen uit in de eigen wateren, zeer tot onvrede van Griekenland en Cyprus. Na uren onderhandelen vonden de EU-leiders vannacht dan toch een akkoord over een gemeenschappelijke verklaring over Turkije. Het volstond voor Cyprus om zijn verzet tegen de sancties tegen Wit-Rusland laten vallen.

Tweesporenbeleid 

Wat Turkije betreft, kiest de Europese Unie voor een tweesporenbeleid. “Enerzijds willen we een politieke dialoog op gang brengen die de weg opent naar meer stabiliteit, maar anderzijds willen we ook niet inbinden op onze principes en onze waarden”, zei Michel, de voorzitter van de Europese Raad.

Volgens Europees Commissievoorzitter Von der Leyen wil de EU een constructieve dialoog met Turkije, maar dat kan in haar ogen alleen maar als zij hun “obstructies” stoppen.

“Wat we nu niet willen, is dat Turkije opnieuw unilaterale maatregelen neemt die het internationaal recht schenden”, zei von der Leyen.

“Het is nu aan Turkije om met ons een constructieve weg op te gaan. Doet het dat niet, dan hebben we een ‘gereedschapskist’ met maatregelen tot onze beschikking, waar ook sancties in zitten.”

Als Turkije zich zoals verhoopt constructief opstelt, wil de Europese Unie praten over een modernisering van de Europees-Turkse douane-unie en over een betere migratiepolitiek.

Bron: TT