De Franse president Emmanuel Macron

De Franse president Emmanuel Macron heeft een enkele voorstellen gelanceerd om de buitenlandse beïnvloeding van de islam in de Franse staat tegen te gaan en de scheiding tussen religie en staat te waarborgen.

Imams zullen niet meer buiten Frankrijk opgeleid mogen worden en de controle op de financiering wordt verstevigd. Opvallend is ook dat bijna alle kinderen vanaf 3 jaar naar school zullen moeten gaan. Een heel radicale beslissing, zegt hij zelf, maar “een noodzaak”.

Om tot die zogenaamde verlichte islam te komen wil Emmanuel Macron onder meer een einde maken aan de buitenlandse opleiding van imams en de controle op de financiering van de islam in Frankrijk versterken.

De Franse president wil buitenlandse financiering niet verbieden, maar omkaderen, zodat extremisten geen controle krijgen op de moskeeën in Frankrijk.

Elke beweging die subsidies aanvraagt, zal ook een contract moeten tekenen waarmee ze zich achter de waarden van de Frankrijk schaart.

Andere maatregelen die de Franse president Macron al aankondigde waren een uitbreiding van het verbod op het dragen van religieuze symbolen en de mogelijkheid voor de staat om in te grijpen als gemeenten of provincies ‘onaanvaardbare’ toegevingen doen aan moslims. Als voorbeelden gaf de Franse president ‘religieuze menu’s’ of gescheiden toegang tot zwembaden.

Bron: TT