Ruhsar Pekcan

Turkije voorziet dat de handel en de economische betrekkingen met Nederland de komende dagen zullen toenemen. Dat heeft het Turks ministerie van Handel laten weten.

“We willen, op een evenwichtige manier, het volume aan goederen dat tussen beide landen verhandeld wordt van $9 miljard in 2019 opschroeven tot $15 miljard dit jaar.”

Dat heeft minister Ruhsar Pekcan gezegd op de virtuele vergadering van het Gezamenlijke Turks-Nederlandse Comité voor Economie en Handel (JETCO).

Ook ondertekende Pekcan, samen met de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag, een memorandum van verstandhouding.

De deelnemers bespraken de obstakels die de bilaterale handelsrelaties in de weg staan.

“We hebben het over verschillende zaken gehad: van bilaterale relaties tot gezamenlijke investeringen, van handel tot samenwerking in de industrie, van technologie tot samenwerking in de privésector, van transport tot milieu en vrouwelijke ondernemers,” aldus Pekcan. In het memorandum staan al die punten opgesomd, voegt ze eraan toe.

Eén van de punten waarrond concreet zal worden samengewerkt, is het wederzijds stimuleren van investeringen, benadrukt ze.

De directe buitenlandse investeringen (DBI) van Nederland in Turkije bedragen op dit moment $25,7 miljard. Dat is goed voor 15,9% van alle DBI in Turkije.

Anderzijds hebben Turkse bedrijven voor $14 miljard geïnvesteerd in Nederland.

“We voorspellen dat Turkse en Nederlandse bedrijven in de toekomst intensiever gaan samenwerken, vooral op het gebied van het bouwen en beheren van havens, geavanceerde landbouwtechnieken, biologische landbouwproducten, milieu en afvalbeheer, chemicaliën, energie, hernieuwbare energie, logistiek en gezondheidszorg.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.