Vanaf 15 oktober mag je niet meer zwemmen in het gebied van de Witte Eilanden in het meer van Salda. Dat gebied wordt een Speciaal Beschermd Gebied (SEPA). Dat heeft Murat Kurum, Turks minister van Milieu en Ruimtelijke Ordening, laten weten.

Het ecosysteem en de waterkwaliteit worden voortdurend gemonitord, om het meer schoon te houden en de omgeving leefbaar te houden voor de volgende generaties, aldus Kurum.

Sinds het gebied uitgeroepen werd tot SEPA, is de omgeving die beschermd wordt zeven keer groter geworden, voegt hij eraan toe.

In 2019 werd het 295 vierkante kilometer grote gebied rond het meer, gelegen in het district Yeşilova in de provincie Burdur, uitgeroepen tot SEPA.

Het gebied wordt weleens ‘de Turkse Maldiven’ genoemd, vanwege de parelwitte zandstranden.

Bijkomende beschermingsmaatregelen die genomen werden zijn een verbod op bebouwing en op het parkeren van auto’s. “We hebben de zonevreemde gebouwen afgebroken en op die plekken hebben we de natuur hersteld, zodat de mensen daar tot rust kunnen komen.”

“Overal in het beschermd gebied werden camera’s geplaatst die continu actief zijn, zodat de mensen alles wat er gebeurt voortdurend kunnen volgen via internet.”

Volgens Kurum werden de aanbevelingen gevolgd van de Raad voor Milieu en Natuurlijk Erfgoed, die bestaat uit academici en vertegenwoordigers van non-profitorganisaties.

Foto: Het meer in de provincie Burdur, dat ook bekend staat als de Turkse Maladiven vanwege het witte strand en het heldere water, is al jaren een populaire toeristische trekpleister.

In het verleden werd de omgeving zwaar beschadigd door het stijgend aantal bezoekers, benadrukt hij.

“De Witte Eilanden vormen het incubatiecentrum van biologisch materiaal, waar endemische soorten gedijen en dat het meer zijn typische kleur geeft. Door deze beslissing, die we namen op basis van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek, willen we dat materiaal vrijwaren.”

“Aldus zal het vanaf 15 oktober verboden zijn om te zwemmen rondom de eilanden en aan het strand.”

Het meer van Salda is, samen met de Maldiven, één van de weinige plekken op aarde die lijken op het Marsoppervlak.

Bron: Hürriyet

S.V.R.