Foto: Eskişehir op 30 september 2020.

De Centrale provincie Eskişehir staat bekend om de vele studenten aan een universiteit, namelijk meer dan 60.000. In de provincie liggen 3 universiteiten waarvan er 1 zeer snel overschakelde op afstandsonderwijs.

Door de coronacrisis schakelden de meeste studenten over op afstandsleren vanuit het ouderlijk huis, waardoor de provincie leegliep en leegstaande panden rond universiteitscampussen overal opgemerkt kunnen worden.

Omdat ze dus geen kamers meer huren, lopen vastgoedeigenaren en andere ondernemingen veel inkomsten mis.

Eskişehir

Veel studenten beëindigden hun huurcontract eenzijdig omdat ze niet wilden betalen voor een kamer waarin ze niet woonden. Daardoor dringt de vastgoedsector nu aan op schadevergoedingen.

Gazi Çelik, voorzitter van een vereniging van huisbazen in Eskişehir, vertelde aan Anadolu Agency dat eigenaren hun huurprijzen laten dalen in de hoop zo toch huurders aan te trekken. De prijs van een middelgroot appartement daalde met ongeveer 100 lira maar nog steeds zijn er weinig geïnteresseerden.

“Nu is de prijs ongeveer 1.200 lira, maar we verwachten dat die nog zal dalen tot minder dan 800 lira. Voor huurders is dat natuurlijk geweldig, maar eigenaren kunnen hierdoor in financiële moeilijkheden terechtkomen.

De meeste eigenaren hebben zelf nog een hypothecaire lening af te betalen, en daarvoor zijn die huurinkomsten cruciaal.”

K.L.

(Bron: Sabah)