Duits kanselier benadrukt belang samenwerking tussen EU en Turkije, ondanks spanningen rond oostelijke Middellandse Zee

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen tot een evenwichtig beleid ten aanzien van Turkije. Ze deed dat in de aanloop naar een belangrijke Europese top die vandaag van start gaat.

Eerder werd in het Duitse parlement een debat gehouden over de begroting. Daar uitte Merkel haar bezorgdheid over de spanningen tussen Turkije en de EU-lidstaten Griekenland en Grieks-Cyprus. Ze benadrukte dat het belangrijk is om met Turkije te blijven samenwerken in het algemeen belang.

“Turkije is een NAVO-lidstaat. Turkije levert echt wel opmerkelijke inspanningen om vluchtelingen op te vangen. Het land vangt waarschijnlijk meer vluchtelingen op dan welk land ook ter wereld.” Er leven bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije, verduidelijkte ze.

Recente spanningen

Deze week begonnen de EU-leiders aan een tweedaagse top in Brussel. Daar zullen ze het vooral hebben over internationale kwesties, de recente spanningen in de oostelijke Middellandse Zee en de relaties tussen de EU en Turkije in de toekomst.

De kanselier benadrukte dat de samenwerking tussen de EU en Turkije vele facetten heeft en zich afspeelt op verschillende vlakken, waar beide partijen baat bij hebben. Haar regering zal de oproep van Griekenland en Grieks-Cyrus, om zware sancties uit te vaardigen tegen Ankara, niet steunen, zei ze.

“We moeten heel omzichtig overwegen hoe we kunnen bijdragen aan een oplossing voor de conflicten, maar ook hoe we de onderlinge samenwerking kunnen versterken.”

“We moeten onze relatie met Turkije heroriënteren, maar ook blijven samenwerken in verschillende belangrijke domeinen.”

Bron: AA

S.V.R.