Vreemde geluiden uit drooggevallen meer maken dorpelingen bang

Er komen vreemde geluiden en de geur van ontvlambaar gas vanuit de bodem van het drooggevallen meer van Marmara, in de provincie Manisa in West-Turkije.

Dat maakt de lokale bevolking bang en daarom heeft de rijkswacht de omgeving afgesloten op 29 september.

“We hebben 20 jaar lang gevist in het meer. Mettertijd is het opgedroogd en nu gebruiken we het om ons vee te hoeden. Op een dag waarschuwde iemand uit het dorp ons dat er vreemde geluiden kwamen van diep onder de bodem.”

Dat vertelt Ahmet Ayyıldız, de muhtar (dorpshoofd) van het dorp Kemerdamları, dat aan het meer ligt.

Volgens de dorpelingen is er plots een gat ontstaan in de bodem van het meer, van waaruit een doordringende geur en vreemde, borrelende geluiden opstijgen.

“We hebben een plastic fles in het gat gegooid en we zagen dat die opgebrand is,” zegt de muhtar.

Na een paar dagen ging de geur weliswaar weg, maar de borrelende geluiden werden geleidelijk aan nog luider.

Omdat de bevolking bang werd van de vreemde geluiden, belden ze de rijkswacht. Die namen veiligheidsmaatregelen en sloten de omgeving af.

“We vragen ons af wat er aan het gebeuren is en we zijn doodsbang. Er moet zo snel mogelijk een officieel onderzoek komen,” zegt Hasan Koç, één van de buurtbewoners.

Het meer van Marmara ligt op de grens van de districten Salihli, Saruhanlı en Gölmarmara. Het was eens een paradijs voor vogelliefhebbers met zowat 20.000 soorten, maar een paar jaar geleden is het opgedroogd.

Bron: Hürriyet

S.V.R.