Een 5.000 jaar oude voetafdruk werd ontdekt in de westelijke Turkse provincie Manisa, 6 maart 2021. (Foto DHA)

Een groep internationale wetenschappers heeft menselijke voetafdrukken ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden op een UNESCO-terrein in West-Turkije, die 5000 jaar oud zijn.

De ontdekking werd gedaan in het enige UNESCO gecertificeerde geopark van Turkije in het Salihli district van de westelijke provincie Manisa.

De voetafdrukken behoren toe aan een man met een voetmaat 43, alsook aan vrouwen en kinderen, meldde Demirören News Agency (DHA) zaterdag.

Een commissie, bestaande uit academici en vulkanologen van de Hacettepe Universiteit, Technische Universiteit van Istanbul, Manisa Celal Bayar Universiteit, de Duitse Heidelberg Universiteit en de Australische Curtin Universiteit, voltooide het onderzoek op de voetafdrukken en assen.

Foto: Geopark van Turkije in het Salihli district van de westelijke provincie Manisa

De wetenschappers pasten twee verschillende dateringsmethoden toe en stelden vast dat de voetafdrukken tussen 4.700 en 5.000 jaar oud waren.

De directeur van de Vereniging van Geoparken, Yiğit Karakuzu, zei tegen DHA dat ze de voetafdrukken omwille van veiligheidsredenen onder bescherming hebben gehouden.

“De voetafdrukken werden ontdekt tijdens werkzaamheden aan de Demirköprü-dam in 1960. Bijna 100 voetafdrukken werden blootgelegd,” zei Karakuzu.

Een 5.000 jaar oude voetafdruk werd ontdekt in de westelijke Turkse provincie Manisa, 6 maart 2021. (Foto DHA)

Hij voegde eraan toe dat sommige voetafdrukken naar verschillende musea werden gebracht om tentoongesteld te worden.

“We kunnen nu nog enkele voetafdrukken in de natuur zien, maar we houden hun exacte locatie geheim. We willen niet dat mensen ons geologisch erfgoed beschadigen,” haalde hij aan.

Sabah

O.A.