Turkije werd vorige week het laatste land in de G20-groep van grote economieën dat het akkoord van Parijs ratificeerde, nadat het jarenlang had geëist dat het eerst zou worden geherclassificeerd als ontwikkelingsland, waardoor het recht zou krijgen op fondsen en technologische hulp.

Volgens een memorandum van overeenstemming dat deze maand vóór de klimaattop van de Verenigde Naties in Schotland moet worden ondertekend, zou Ankara belangrijke internationale leningen ontvangen.

Het meeste geld zou komen van de Wereldbank, die 2 miljard euro zou financieren, terwijl Frankrijk tot een miljard euro zou bijdragen en Duitsland iets meer dan 200 miljoen euro.

Een woordvoerder van de Wereldbank gaf geen commentaar op de steun voor leningen, maar zei dat de Wereldbank de ratificatie van het akkoord door Turkije verwelkomde en uitkeek naar meer details over het plan van Turkije om de doelstellingen te halen.

“In dit verband staan wij klaar om onze steun aan Turkije op te voeren door middel van impactvolle projecten”, aldus de woordvoerder.

De regering van president Recep Tayyip Erdogan tekende in 2016 weliswaar het Parijs-akkoord, maar verzette zich vervolgens tegen ratificatie.

Turkije zou onterecht als ontwikkeld land in het akkoord zijn opgenomen, terwijl het een ontwikkelingsland zou zijn. Die laatste status zou het recht geven op financiële en technologische steun.

Historische verantwoordelijkheid

Toen Turkije vorige maand verrassend van mening veranderde, zei president Tayyip Erdogan tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat landen die een “historische verantwoordelijkheid” hebben voor klimaatverandering, de grootste inspanning moeten leveren.

Toen het parlement de ratificatie op 6 oktober unaniem goedkeurde, zei het dat Turkije dat deed als ontwikkelingsland.

De belofte van financiering zou die impasse kunnen doorbreken.

Frankrijk zal enkele honderden miljoenen euro’s ter beschikking stellen via zijn ontwikkelingsagentschap AFD, zei een Franse diplomatieke bron.

De Franse president Emmanuel Macron heeft al jaren een moeizame relatie met Erdogan, maar de twee leiders hebben hun kritiek de afgelopen maanden afgezwakt.

Een milieuambtenaar van de Franse regering zei dat de Franse en Duitse milieuministers de kwestie in juni hadden besproken, en dat Turkije onlangs in een hogere versnelling is geschakeld en Parijs “tegen alle verwachtingen in” heeft geratificeerd.

Het akkoord van Parijs heeft tot doel de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd te beperken tot ruim 2 graden Celsius boven het pre-industriële niveau en inspanningen te leveren om de stijging te beperken tot 1,5 graad.

De reeds geregistreerde opwarming met 1,1 graad Celsius was voldoende om rampzalige weersomstandigheden te veroorzaken, zoals de recente bosbranden in Turkije, Griekenland en de Verenigde Staten.

Turkije staat op het punt om €3,1 mrd aan leningen binnen te slepen. Het geld, afkomstig van de Wereldbank, Frankrijk en Duitsland, moet het land helpen aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.

Nu krijgt Turkije alsnog financiële hulp, zonder dat de status in het akkoord wordt gewijzigd. Volgens Reuters neemt de Wereldbank €2 mrd van de lening voor zijn rekening, Frankrijk bijna €1 mrd en Duitsland zo’n €200 mln. De bedoeling is om de lening te formaliseren voor de klimaattop in Glasgow.

Ook het extreme weer van afgelopen zomer speelt een rol bij de Turkse ommezwaai. Turkije werd geteisterd door de ernstigste bosbranden in de geschiedenis van het land — tienduizenden hectares bos gingen in vlammen op, acht mensen stierven — gevolgd door hevige overstromingen.

Turkije kwam daarmee onder druk te staan om meer te doen tegen klimaatverandering.

Bron: Turkse media