Mark Rutte

De Nederlandse autoriteiten hebben bekendgemaakt dat zij een man van Turkse afkomst hebben gearresteerd voor het beramen van een moordaanslag op premier Mark Rutte en andere regeringsfunctionarissen.

Volgens de aanklacht sprak de man in zijn berichten op openbare Telegramgroepen over “het bestormen van het parlement”, “die verdomde bende laten bloeden” en “Rutte neerschieten als hij op zijn fiets naar buiten gaat”.

Een man van Turkse afkomst is in Nederland gearresteerd wegens het beramen van een moordaanslag op de Nederlandse premier Mark Rutte en regeringsfunctionarissen, meldde de Turkse dienst van de BBC op 13 oktober, onder verwijzing naar de Nederlandse media.

Volgens de aanklacht plaatste de 22-jarige man, bekend als Yavuz O., opruiende berichten in verschillende Telegram-groepen, waarin hij ook vroeg waar hij wapens en schutters kon vinden.

Volgens de aanklacht sprak de man over “het bestormen van het parlement”, “die verdomde bende laten bloeden” en “Rutte neerschieten als hij op zijn fiets naar buiten gaat”.

Op de opmerkingen van een Telegram-gebruiker van “Nederland is echt naar de klote door hen [politici],” schreef Yavuz O.: “Absoluut. En ik zal dit veranderen. Een meerderheid van de Nederlanders haat Rutte. Zou jij ze allemaal willen doodschieten? En gewoon vanuit een auto. Raampje open, geweer naar buiten en schieten maar.”

In een ander Telegram-bericht zei Yavuz O. dat hij “op zoek was naar mensen die aanslagen willen plegen.”

“Ik ben op zoek naar mensen die serieus zijn om iets te doen, niet zomaar een vechter. Ik ben niet op zoek naar demonstranten. Ik ben op zoek naar revolutionairen. Schutters, wapens, geweld. Alles is vrij,” zei hij in zijn boodschap.

Het Openbaar Ministerie zei dat er voor volgende week een rechtszitting is gepland in Den Haag met betrekking tot de zaak.

Yavuz O. wordt beschuldigd van bedreiging, opruiing met terroristisch oogmerk en het verzamelen van inlichtingen ter voorbereiding van een moordaanslag.

Rutte was vorige maand zwaar beveiligd vanwege een dreiging van een aanslag en ontvoering. Het Openbaar Ministerie zei dat die maatregelen geen verband hielden met de zaak van Yavuz O., omdat ze verband hielden met bedreigingen die afkomstig waren van een cocaïnemaffia.

Bron: Nederlandse media