Een prominent figuur van de Turks-Joodse gemeente, bekend om zijn strijd tegen de Duitse nazi’s in de jaren ’40 om de Joodse gevangenen te redden uit de concentratiekampen, is op 97-jarige leeftijd in Frankrijk overleden.

Raphael Esrail, die een leven vol strijd achterliet dat vergelijkbaar is met het leven in de beroemde Hollywood-film “Schindler’s List“, zal volgende week in een begrafenisdienst in de Franse stad Biarritz te ruste worden gelegd.

Esrail werd op 10 mei 1925 geboren in het landhuis van zijn familie in de Egeïsche provincie Manisa.

Een jaar later emigreerden zijn ouders met hem naar Lyon, Frankrijk, en lieten alle eigendommen in Manisa en de naburige provincie İzmir na aan de andere leden van de familie.

“Esrails strijd tegen de Duitsers begon in 1943 toen hij zich aansloot bij de verzetsbeweging tegen de nazi’s,” vertelde Pınar Kılavuz, een Turkse academicus van de Franse Sorbonne Universiteit, aan het dagblad Hürriyet op 25 januari.

Kılavuz, die ook de Parijse correspondent is van Shalom, een Joods weekblad dat sinds 1947 in Turkije wordt uitgegeven, zei dat “Esrails missie erin bestond valse identiteitskaarten voor de Joden te organiseren om te voorkomen dat ze naar een concentratiekamp zouden worden afgevoerd.”

De nazi’s hadden tussen 1933 en 1945 meer dan duizend gevangenkampen op hun eigen grondgebied en in delen van het door Duitsland bezette Europa.

Het exacte aantal Joden dat hij en zijn vrienden in filmische operaties hebben gered, is onbekend.

“Schindler’s List” is een Hollywood-film uit 1993, waarin het leven van Oskar Schindler wordt uitgebeeld, een Duitse industrieel die meer dan duizend Joodse vluchtelingen van de Holocaust redde door hen in zijn fabrieken tewerk te stellen.

Volgens Kılavuz werd Esrail op 8 januari 1944 gevangen genomen door de nazipolitie en overgebracht naar het kamp Drancy, een gevangenenkamp buiten Parijs, waar hij Liliane ontmoette, de “liefde van zijn leven”.

De nazi’s brachten Esrail vervolgens met honderden andere Joodse gevangenen naar het kamp Auschwitz in Polen.

Van de 1,3 miljoen mensen die naar Auschwitz werden gestuurd, werden er 1,1 miljoen vermoord. Na een reeks mislukte ontsnappingspogingen verbleef Esrail in Auschwitz tot 1 mei 1945, toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was en het kamp werd ontruimd.

Esrail, die in 1948 met Liliane trouwde, schreef in de jaren tachtig een autobiografie over zijn dagen in de concentratiekampen en richtte de Vereniging van Auschwitz-Expatriates op.

“Hij overleed twee jaar na de dood van zijn vrouw in mei 2020,” zei Kılavuz.

Het paviljoen dat ooit het hoofdhuis van zijn ouders was in de wijk Urla van İzmir, wordt nu gebruikt als gastenverblijf van de plaatselijke gemeente.

Bron: Hürriyet