Bulgaren, die de noordwestelijke Turkse provincie Edirne vooral bezoeken om te winkelen, laten hun PCR-tests in de stad uitvoeren voordat zij naar hun land terugkeren.

Deze tests kosten ongeveer 100 Bulgaarse lev, of zo’n 600 tot 700 Turkse lira (45 Euro)  in Bulgarije, maar de gezondheidsfaciliteiten in Turkije rekenen slechts 170 lira (11,14 Euro).

“We zien na 20 januari een grote belangstelling van Bulgaarse burgers voor de PCR-tests, omdat ze hier goedkoper zijn”, aldus Bülent Hamza, hoofdarts in een plaatselijk particulier ziekenhuis.

Bulgaren zijn de afgelopen maanden massaal naar de stad getrokken om te winkelen of voor vakantie.

De Bulgaarse regering heeft onlangs echter bepaald dat haar burgers in het buitenland bij hun aankomst een geldige PCR-test moeten overleggen. Als gevolg van de PCR-plicht is het aantal Bulgaren dat Edirne bezoekt, gedaald.

Bulgaarse vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad tegen COVID-19 in Bulgarije bedraagt ongeveer 27%.

De plaatselijke autoriteiten zijn optimistisch dat de relatief goedkopere PCR-tests die in Edirne worden aangeboden, weer meer bezoekers uit het buurland kunnen lokken.

De testresultaten komen binnen anderhalf uur en zijn zeer betrouwbaar, aldus Hamza, die opmerkte dat het in gezondheidsinstellingen tot 10 uur kan duren voordat de testresultaten worden teruggestuurd.

Bulgaarse burgers doen eerst boodschappen, gaan dan langs bij PCR-testcentra in Edirne en keren dan terug naar hun land.

“De tests zijn duur in Bulgarije. Ik heb vier inentingen [tegen COVID-19] gekregen, maar de Bulgaarse autoriteiten eisen nog steeds een PCR-test om het land binnen te komen. Daarom doe ik de test hier,” zei Emin Tunca, die van Bulgarije naar Edirne reisde.

Bron: Hürriyet