Voor miljoenen mensen op Aarde lijkt het een onmogelijke droom om ooit naar Mars te gaan. Ben je echter alleen op zoek naar een bepaalde mineralogische situatie op de rode planeet, moet je helemaal niet ver gaan.

In de Zuidwestelijke provincie Burdur liggen de Turkse Malediven: het meer van Salda. De geologische structuur van dat gebied lijkt sterker op die van Mars dan andere gebieden op Aarde.

Volgens de NASA hebben de geologie en de mineralogie van het gebied gelijkenissen met die van de Jezera-krater. Dat liet de ruimtevaartorganisatie weten terwijl ze een satellietfoto deelde van het helderblauwe water en de witte stranden van het Turkse meer, genomen op 8 juni.

De unieke kleur van de oevers van Salda wordt veroorzaakt door het mineraal hydromagnesiet, een magnesiumcarbonaat.

Volgens onderzoekers bij het Earth Observatory lijkt dit mineraal op de carbonaten die worden gevonden bij de Jezera-krater, en is Salda de plek waar de grootste voorraad hydromagnesiet op Aarde ligt.

De theorie is dat de voorraden hydromagnesiet rond het meer ontstaan zijn uit de uitscheiding van bacteriën. De bacteriën gebruikten het mineraal om te groeien, maar nadat de micro-organismen afstierven vormde het mineraal een soort terraseilanden die erodeerden door het water.

In augustus 2019 deden de technische universiteit van Istanboel en de universiteit van Burdur onderzoek naar de microbiële activiteit in het meer, en probeerden onderzoekers de terraseilanden in kaart te brengen.

De pas ontdekte gelijkenis met de mineralen in de Jezera-krater kan belangrijk zijn omdat wetenschappers nu beter kunnen bepalen welke mineralen op Mars ze nader moeten onderzoeken.

de Jezera-krater

Op 30 juli zou op Cape Canaveral in Florida de Perseverance Rover gelanceerd worden. Dit project kost 2,5 miljard dollar en moet op Mars gaan zoeken naar sporen van microbieel leven. De missie moet ook bodemmonsters nemen en een studie maken van het klimaat en de geologie op de rode planeet. De recent ontdekte gelijkenis met het meer van Salda zal zeker helpen bij dat onderzoek.

Het meer van Salda

“We weten ondertussen dat Mars seizoenen kent, en dat de atmosfeer zich min of meer hetzelfde gedraagt als de Aardse atmosfeer. Ook de gelijkenissen op geologisch gebied zijn er: rivierbeddingen, vulkanen en ijskappen aan de polen. Doorheen verschillende tijdschalen varieerde het klimaat zelfs. In haar vroege geschiedenis bevatte Mars ook een overvloed aan vloeibaar water”, vertelt Bruce Jakosky aan de Washington Post. Jakosky is verbonden aan de universiteit van Colorado en is een autoriteit als het gaat over de evolutie van de Marsatmosfeer.

Eerder vond de Reconnaissance Orbiter van de NASA carbonaten aan de randen van de Jezera-krater, een bewijs dat de randen ooit stranden waren. De krater heeft een diameter van 45 kilometer en is een impactkrater in een andere impactkrater.

Ooit moet Jezera een meer zijn geweest. Dat bewijzen de gevonden afzettingen die via een delta in het meer terechtkwamen.

De Perseverance Rover zal bodemmonsters nemen waarbij misschien de theorie bevestigd wordt dat het klimaat op Mars ooit warmer en natter was, en dat er een rivier naar Jezera stroomde.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)

Dit wist je nog niet over de Turkse Malediven