De uitrusting van de Turkse Strijdkrachten is voor 65 procent zelf ontwikkeld en zelf geproduceerd. Dit waren de woorden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan zei zaterdag tijdens zijn toesprak op het luchtvaart- en technologiefestival (Teknofest) in Istanbul dat Turkije voor grote problemen had gestaan indien het land “het huidig defensieniveau” niet had bereikt.

Hij voegde toe dat Turkije momenteel voldoet aan 65% procent van haar defensiebehoeften. Volgens de president was dit nooit mogelijk geweest zonder de technologische transformatie die het land heeft ondergaan.

Gebruiker van technologie

“Zolang we slechts een gebruiker van technologie blijven, kunnen we onze vrijheid op geen enkel gebied garanderen,” haalde hij aan. Volgens Erdogan is de eerste voorwaarde voor echte vrijheid, het ontwerpen, produceren en exporteren van technologie.

Het vierdaagse Tech-evenement in Istanbul dat wordt georganiseerd door de Turkey Technology Team Foundation (T3) en de stad Istanbul, heeft als doel de snelle technologische vooruitgang van Turkije te promoten en te demonstreren. Er stonden allerlei activiteiten op de agenda zoals luchtshows, luchtvaartdemonstraties, technologiewedstrijden en seminars over geavanceerde technologie.

Tijdens het festival hebben toonaangevende Turkse defensie- en technologiebedrijven zoals Aselsan, Baykar, IGA, Isbak, Roketsan, TAI, Turkish Airlines, TUBITAK en TURKSAT, wedstrijden gehouden in verschillende categorieën.

Hurriyet

O.A.