De Turkse Internationale Humanitaire Hulporganisatie (IHH) heeft eerder meer dan 20 vrachtwagens uitgestuurd die hulpgoederen zullen lossen in de Syrische stad Idlib.

De voorzitter van de IHH, Bülent Yıldırım, zei dat het hulpkonvooi van 20 vrachtwagens deel uitmaakt van een campagne die tot 1.000 vrachtwagens naar Idlib wil sturen. “De tragedie die zich zal voordoen bij een mogelijke militaire operatie in Idlib, is niet alleen het probleem van Turkije maar ook van Europa,” haalde Yıldırım aan. “Vandaag zijn we begonnen met 20 vrachtwagens maar ons uiteindelijke doel is 1000 vrachtwagens,” voegde hij toe.

Een grootschalig offensief

Het Syrische regime dreigt met een grootschalig offensief in Idlib dat het laatste grote bolwerk zou zijn van de oppositie. De VN waarschuwde vorige week voor een grote humanitaire ramp.

De Turkse NGO IHH heeft recent nog meer dan 3 miljoen hulpbehoevenden mensen geholpen op het islamitisch offerfeest. IHH focust zich voornamelijk op arme landen of landen die werden verwoest door oorlog zoals Irak, Palestina, Somalië, Jemen, Bangladesh, Rakhine en Oost-Turkestan.

Syrië zit sinds begin 2011 gevangen in een vicieuze burgeroorlog nadat het regime van Bashar Al-Assad een reeks prodemocratische protesten hardhandig heeft neergeslagen. Volgens cijfers van de VN zijn er sindsdien meer dan 250.000 omgekomen. Zo’n 10 miljoen Syriërs zijn uit hun land moeten vluchten.

Sabah

O.A.