Amerikaans president Donald Trump onderstreepte hoe waardevol Turkije voor de VS is als handelspartner. Hij kondigde ook aan dat Erdogan op 13 november een bezoek zal brengen aan Washington.

“Zoveel mensen vergeten voor het gemak dat Turkije een belangrijke handelspartner voor de Verenigde Staten is. Het is zelfs in Turkije dat de stalen structuren voor de F-35 gevechtsvliegtuigen gebouwd worden”, tweette Trump.

Hij zei ook dat Turkije een belangrijke en betrouwbare NAVO-bondgenoot is. Deze opmerkingen kwamen er omdat Turkije inspanningen doet om het Noordoosten van Syrië te bevrijden van terroristen van de Volksbeschermingseenheden (YPG).

Afbeelding: Op woensdag 11 juli 2018 praat Donald Trump, links, met zijn collega Recep Tayyip Erdogan. Ze zijn net aangekomen voor een familiefoto op een top met staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO.

“Ik kies geen kant. We zijn al vele jaren in Syrië, terwijl het de bedoeling was dat de operatie van korte duur was. Het was de bedoeling even binnen en buiten te gaan”, vertelde hij tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

In de VS krijgt president Donald Trump steeds meer kritiek nadat het Witte Huis zondag bekend maakte dat Amerikaanse troepen zich uit Syrië terugtrekken voor de start van een langverwachte Turkse operatie. Zijn regering zal geen ondersteuning bieden voor de operatie. Mocht er toch iets mis gaan, beloofde hij met een drastische verandering van toon: “Als Turkije iets doet wat ik, met mijn ongeziene wijsheid, niet vind kunnen, zal ik de Turkse economie totaal vernietigen.”

Bron: Sabah