Turkse archeologen hebben 7.500 jaar oude voetafdrukken ontdekt in de noordwestelijke Turkse provincie Bursa.

Necmi Karul, leider van de opgravingen en professor archeologie aan de universiteit van Istanbul, deelde mee dat de archeologen twee voetafdrukken hebben aangetroffen op de plaats van de opgravingen.

‘Deze voetafdruk is een vondst die ons dichter brengt bij de mensen die hier 7.500 jaar geleden leefden’, zei Karul.

Karul deelde mee dat voetafdrukken nauwelijks worden gevonden tijdens opgravingen. De gevonden voetafdrukken zijn, volgens de professor, zo’n 27 centimeter lang, wat overeenstemt met de gemiddelde schoenmaat van een moderne persoon. Dat komt neer op een schoenmaat 42-43.

Volgens Karul zijn er geen verschillen tussen de prehistorische en moderne mensen. ‘De persoon van de gevonden voetafdruk die 7.500 jaar geleden leefde, had dezelfde karakteristieken als de mensen die nu leven’, zei hij.

Hij deelde verder mee dat de Aktopraklik vestiging, de plaats van de opgravingen, historische informatie vrijgeeft tot 8.500 jaar geleden.

Volgens de professor zijn de opgravingen op de historische plaats reeds vijftien jaar aan de gang, en ieder jaar vinden archeologen opnieuw historische vondsten die meer vertellen over menselijke beschavingen.

Anadolu

M.S.