President Recep Tayyip Erdoğan heeft dinsdag verschillende actuele kwesties aan de orde gesteld. Waaronder de spanningen in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied, de recente confrontaties tussen Rusland en Oekraïne en de Amerikaanse steun aan de PKK-gelieerde terreurbeweging YPG in het noorden van Syrië.

Erdogan begon zijn speech met een waarschuwing aan het adres van de Grieken die volgens hem roekeloos te werk gaan in het Middellandse Zeegebied. “Het roekeloze gedrag van de Grieken in hun zoektocht naar koolwaterstoffen in het oostelijke Middellandse Zeegebied, is een bedreiging en gevaar geworden,” zei Erdogan tijdens de parlementaire groepsvergadering van zijn regerende AK-partij.

“Turkije zal geen enkele toegeving doen, noch in het oostelijke Middellandse Zeegebied, noch in een andere regio. We zullen onze rechten tot in het einde toe verdedigen,” haalde hij aan.

Turkije heeft de eenzijdige booractiviteiten van de Grieks-Cypriotische regering in het oostelijke Middellandse Zeegebied aangevochten en zegt dat de Turks-Cyprioten ook rechten hebben op die grondstoffen.

De Turkse marine blokkeerde op 18 oktober een Grieks fregat dat het eerste seismische schip van Turkije, Barbaros Hayreddin Paşa, probeerde te hinderen. Het incident leidde tot een onmiddellijke reactie van de Turkse overheid die waarschuwde voor een escalatie.

Sabah

O.A.