Ambassadeur van Ethiopië in Turkije vertelde aan Anadolu Agency (AA) hoe Turkse beleggers meer dan 10.000 banen hebben gecreëerd, met bedrijven over heel Oost-Afrika, die vaak wordt omschreven als de wieg van de mensheid.

Ambassadeur Ayalew Gobezie, die deze week in Ankara sprak, wees naar de diepgewortelde geschiedenis tussen Turkije en Ethiopië waardoor de twee landen financieel en politiek kunnen groeien. De ambassadeur benadrukte het begin van de betrekkingen tussen Ethiopië en Turkije die teruggaan naar de Ottomaanse tijd.

Ottomaanse tijd

“Het dateert al van 1896, toen het Ottomaanse Rijk werd geregeerd door sultan Abdülhamid II en het Ethiopische Rijk werd geregeerd door Keizer Menelik II”, zei de gezant. “De eerste Ottomaans-Turkse consulaat werd geopend in Ethiopië in 1912.” Turkije ‘s eerste ambassade in Sub-Sahara Afrika werd geopend in Ethiopië in 1926. Gobezie zei: “Er zijn frequente bezoeken door hooggeplaatste regeringsfunctionarissen aan de twee zusterlijke landen.”

366ayalew_gobeze
Ambassadeur Ayalew Gobezie

Bilaterale relaties

“We kunnen zeggen dat Ethiopië en Turkije uitstekende bilaterale relaties hebben die worden gekenmerkt door steeds groeiende economische en politieke banden op basis van gemeenschappelijke begrip en wederzijds respect.” De ambassadeur voegde eraan toe dat de leiding van beide staten “volledig toegewijd aan het versterken van de reeds bestaande bilaterale betrekkingen” zijn.

Ambassadeur Gobezie herinnerde het bezoek aan Turkije door overleden premier Meles Zenawi in 2007, die in augustus 2012 overleed, en de huidige president Mulatu Teshome die in augustus 2015 Turkije bezocht. Ondertussen bezochten Turkse president Recep Tayyip Erdogan en minister van Economie Nihat Zeybekçi Ethiopië in januari 2015 met een aantal hoge ambtenaren en zakenmensen.

Diverse investeringen

“Turkse bedrijven als Ayka Addis, BMET Cable en verscheidene andere, hebben diverse investeringen opgezet in ons land”, zei Gobezie. “Op dit moment zijn veel Turkse bedrijven begonnen met de productie en creëerden ze al meer dan 10.000 vaste banen voor Ethiopische burgers. Hun totale kapitaal heeft al $ 3.000.000 bereikt,” zei hij. De gezant benadrukte ook de jeugdige demografie van het land, namelijk dat de helft van de 100-miljoen-sterke bevolking van Ethiopië tussen 15 en 30 jaar oud is.

“Meer dan 25 miljoen kinderen in Ethiopië zijn in het basisonderwijs, terwijl de meeste van de Afrikaanse landen een bevolking hebben van ongeveer 20 miljoen. Dit hoge aandeel van de jongeren maakt het een ‘uitdaging’ van het creëren van banen voor Ethiopië, dat een werkloosheidspercentage heeft van ongeveer 70 procent.

Google
Google

$ 400 miljoen handel met Turkije

Gobezie zei ook dat de handelssamenwerking tussen Turkije en Ethiopië groeide en handelsvolume momenteel meer dan $ 400 miljoen was op basis van gegevens die hem hadden bereikt van 2015. “Onze belangrijkste export producten zijn koffie, sesam, oliehoudende zaden, bloem, kruiden, peulvruchten, granen, textiel, leer en producten van leer,” zei de gezant.

Culturele rijkdom

“Bijna de helft van de investeringen zijn gemaakt door Turkse investeerders,” voegde Gobezie er aan toe. “Ethiopië profiteert meer van Turkije en heeft momenteel meer nood aan investeringen van Turkse ondernemingen.” De ambassadeur benadrukte ook de culturele rijkdom van Ethiopië, de thuishaven van 10 UNESCO historisch en cultureel werelderfgoeden.

“We hebben ook de prijs gekregen van Beste toeristische bestemming van 2015” zei de ambassadeur. Echter, zoals Turkije, wordt ook Ethiopië geconfronteerd met een noodtoestand. In oktober, verklaarde de regering de noodtoestand na maanden van protesten tegen de regering en de onrust in de regio Oromia. De gezant zei dat de binnenlandse protesten gerezen waren omwille van economische kwesties en zei dat de regering momenteel bezig is om andere maatregelen te nemen.

Noodtoestand

“Gezien de afschuwelijke acties van de destructieve krachten op het leven van mensen, het beschadigen van investeringsprojecten en infrastructuren, werd de regering verplicht om de noodtoestand uit te roepen,” zei Gobezie, toevoegend dat het land in staat is om recht en orde te herstellen. Hij bevestigde dat het bedrijfsleven in het land “kan worden uitgevoerd as usual” en een verbod op diplomaten die reizen in het land zonder toestemming is opgeheven.

Ondanks de onrust, heeft Ethiopië zeven van zijn acht U.N. Millennium Development Goals bereikt en was getuige van dubbele cijfers in zijn economische groei. De reële bbp-groei in Ethiopië was gemiddeld 10,9 procent tussen 2004 en 2014. Het land is momenteel bezig met de ontwikkeling van hydro-elektrische, zonne-, wind- en geothermische energie projecten. Het land werkt ook aan suiker, spoor, weg en industriepark projecten met als doel om meer werkgelegenheid te creëren. Ethiopië heeft zich ten doel gesteld een middeninkomens land te worden tegen het jaar 2025.

Sabah