De zevende Internationale Sefika Kutluer Festival, onder de naam van de internationaal beroemde Turkse fluitist Sefika Kutluer, bekend als de Magic Flute, wordt georganiseerd van 2 december tot en met 20 in Istanbul en Ankara.

Op 2 december, bij de opening van het festival in Istanbul, zal het Oostenrijkse Tutti Mozart Orchestra, onder leiding van Vinicius Kattah, Sefika Kutluer begeleiden in een Wolfgang Amadeus Mozart programma. De Wendling Flute Concerto van Mozart, die verborgen werd gehouden voor 239 jaar, zal worden uitgevoerd door Sefika Kutluer en het orkest voor de allereerste keer, als onderdeel van het programma.

De concerto werd gevonden in een bibliotheek in Zwitserland en is nog nooit opgenomen.
Het eerste concert zal in Istanbul Zorlu Center PSM op 2 december zijn en op 4 december aan de Nazım Hikmet Concert Hall in Ankara. Sefika Kutluer, die sprak tot Anadolu Agency, zei dat toen Mozart failliet was op de leeftijd van 21, hij met zijn moeder in het huis van fluitist Johann Baptist Wendling verbleef, die hem hielp met het componeren van nieuwe stukken.

Al 239 jaar op stoffige planken

Ze zei dat het werk al 239 jaar op de stoffige planken lag. “Het werk wordt als verloren beschouwd in de literatuur. De Tutti Mozart Orchestra was op zoek naar dit concerto voor een lange tijd. Kattah werkte als een detective, op zoek naar alle brieven van Mozart en zijn moeder geschreven aan zijn vader.”

Sefika Kutluer zei dat het concert niet was uitgevoerd voor vele jaren. “Het was in een bibliotheek in Zwitserland onder de naam ‘Wendling Flute Concerto’ en is nooit uitgevoerd. Maar de brief die Mozart schreef aan zijn vader werd onlangs ontdekt en bleek te zijn gecomponeerd door Mozart. Ik ben trots dat ik het mag spelen.” De organisator van het festival, Refik Kutluer, zei dat de concerto zou bijdragen aan de promotie van Turkije sinds het voor het eerst zal worden uitgevoerd in Turkije.

“World premières zijn erg belangrijk in de klassieke muziekwereld. Dit is een Mozart-concert wat het nog belangrijker maakt”, zei hij. De eerste CD van het werk, met Sefika Kutluer en de Tutti Mozart Orchestra van Kattah, zal worden vrijgegeven in het begin van 2017.

Magic Flute Kutluer

Sefika Kutluer studeerde aan het Conservatorium van Ankara en studeerde in 1979 alvorens een succesvolle solo carrière in Wenen en Rome. Ze gaf les aan het Conservatorium van Ankara voor meerdere jaren. Ze heeft een groot repertoire dat zich uitstrekt van de barok tot de romantiek en van mystieke muziek werken uit het Oosten en het Westen. Sefika Kutluer heeft 17 albums opgenomen met orkesten onder piano en gitaar begeleidingen, waaronder opnames met de Berliner Philharmoniker en de Britse Royal Philharmonic orkesten.

Haar “Bach Sonatas” CD werd gekozen als één van de beste cd’s van het jaar door de recensenten van de American Record Guide in 2002. Sefika Kutluer is ook de fluit solist bij het Izmir State Symphony Orchestra en een toekomstig permanent solist bij het European Union Chamber Orchestra.

Hurriyet