“Turkije en Pakistan moeten samen tegen terreur vechten, onder de vlag van de Islam”, zei President Recep Tayyip Erdoğan in Islamabad op 17 november. “We moeten samen vechten tegen degenen die de islamitische wereld proberen te zetten in een geografie van haat, defaitisme en onrust,” zei Erdoğan tijdens een gezamenlijke persconferentie samen met de Pakistaanse premier Nawaz Sharif na een face-to-face gesprek in Islamabad.

“Turkije en Pakistan, met hun [geografische] ligging en erfgoed, hebben het potentieel om in dit onderwerp te leiden en de wereld te mobiliseren”, zei Erdoğan, eraan toevoegend dat de rest van de wereld de Islam probeert uit elkaar te scheuren. “Wij zijn verplicht om samen naar de toekomst te wandelen verenigend onder de paraplu van de Islam”, zei hij.

Erdoğan prees ook de vastberadenheid van Pakistan om Gülenist netwerken, die door Ankara beschuldigt worden van het orkestreren van de mislukte coup van 15 juli, in het land te ontmantelen. “Het is noodzakelijk om dit kwaad te bestrijden. De terroristische organisatie is een bedreiging voor de veiligheid van Pakistan “, zei Erdogan. Meer dan 240 mensen zijn omgekomen in de nacht van 15 juli nadat Erdoğan de natie op de straat riep om te vechten tegen een groep binnen het Turkse leger, dat probeerde een staatsgreep te plegen en de overheid omver te werpen.

Organiseren van de staatsgreep

De regering beschuldigt, vroegere vriend nu vijand, de in de VS-gebaseerde islamitische prediker Fethullah Gülen en zijn aanhangers van het organiseren van de mislukte poging tot staatsgreep. Gülen ontkent elke betrokkenheid. Turkije heeft sindsdien meer dan 100.000 mensen vastgehouden, verwijderd van zijn functie of ontslagen in het kader van de nabevingen van de staatsgreep.

Voordat Erdoğan langskwam, besloot Pakistan om alle Gulenscholen te sluiten en alle docenten te deporteren, wat van harte werd geapprecieerd door Ankara. “Ik ben dankbaar voor de overduidelijke solidariteit aangetoond door de Pakistaanse regering voor deze kwestie en voor hun beslissende houding tegen deze organisatie. Turkije en Pakistan hebben altijd naast elkaar gestaan “, zei Erdoğan.

Dialoog tussen Pakistan en India

Op de vraag over Kashmir zei Erdoğan: “De kwestie van Kashmir heeft behoefte aan een oplossing op basis van dialoog tussen Pakistan en India in lijn met de U.N. resoluties en de eisen van het volk van Kasjmir moet worden overwogen. Als president [van een land], en voorzitter van de Organisatie voor de Islamitische Samenwerking [OIC], zijn we vastbesloten om onze steun voort te zetten. ”

Sharif, van zijn kant, zei: “We hebben besloten om een strategisch partnerschap op onze speciale relaties te vormen, voorrang gevend aan de economische kant. We hebben afgesproken om een solide fundament voor de bilaterale betrekkingen in handel, investeringen en economie te creëren. In dit verband hebben we ook afgesproken om het proces voor een vrijhandelsakkoord uit te voeren vóór 2017. ”

Hürriyet