De grote trap, een bedreigde vogel die tevens ook de zwaarste vogel op aarde is, werd maandag gewond gevonden in de Oostelijke provincie Tunceli. Volgens Ali Haydar Gürsönmez, het hoofd van de lokale natuurbeschermingsvereniging, werd de vogel gewond gevonden door enkele inwoners van het dorp Dorutay.

Hierna werd de vogel meteen naar een dierenarts gestuurd. De arts constateerde dat de rechterpoot van de trap beschadigd was. Gürsönmez voegde hieraan toe dat de vogel naar de Veterinaire Faculteit van Elazığ werd gestuurd voor verdere behandeling.

De trekvogel komt weinig voor in Turkije en dit was tevens de eerste keer dat de grote trap in de provincie werd gespot. De grote trap is een bedreigde diersoort en heeft een spanweide van maar liefst 260 cm en een lengte die kan oplopen tot 150 cm. Verder is de vogel – samen met de Afrikaanse Kori – met zijn gemiddelde gewicht van 16kg één van de zwaarste vogels op aarde.

toyDe grote trap is een vogel die oorspronkelijk in steppelandschappen broedde. Nu kan men de vogel zowel in Europa als Azië vinden. Het Europees broedgebied van de vogel ligt voornamelijk  in centraal Europa en het Iberisch schiereiland. De vogel komt sinds 1832 niet meer op de Britse eilanden voor.

Sabah