In een interview met de Duitse zender ARD, zei Merkel dat Duitsland aanzienlijke bijdragen heeft geleverd aan de NATO luchtmachtbasis, die gelegen is in de centraal Anatolische provincie Konya. Ze zei ook dat niet alleen de Duitse regering maar eveneens de NATO, gesprekken zal voeren met Turkije.

Merkel zei dat de Duitse regering “regelrecht” zal weigeren om te onderhandelen met Turkije om het groene licht te krijgen voor Duitse afgevaardigden om de NATO-luchtmachtbasis te bezoeken in ruil voor medewerking met de Turkse regering om verdachten uit te leveren. Het gaat om individuen die ervan verdacht worden relaties te onderhouden met de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ) in Turkije en deze die asiel hebben aangevraagd in Duitsland.

Gemeenschappelijke belangen

Kanselier Merkel duidde echter ook op de gemeenschappelijke belangen tussen Duitsland en Turkije; namelijk de strijd tegen terreurorganisatie Daesh.

Ondertussen heeft NATO Secretaris Generaal Jens Stoltenberg aangedrongen bij zowel de Turkse als de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken om hun meningsverschillen met betrekking tot de omstreden bezoeken aan de Turkse luchtmachtbasis op te lossen. Hij zei ook dat dit dispuut eigenlijk onderdeel is van een groter conflict tussen de twee bondgenoten.

Weigering uitlevering

Duitsland heeft geweigerd asielzoekers uit te leveren die betrokken waren bij de gefaalde poging tot staatsgreep van afgelopen zomer onder leiding van de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ). Hierdoor weigerde Ankara de toegang van Duitse politici tot twee van zijn luchtmachtbasissen waar Duitse soldaten gestationeerd zijn.

Sabah