Het hoofd van een Turkse instelling voor onderwijs zei dat sommige landen waaronder Canada, Duitsland en Nederland druk uitoefenden op moslimmigranten om hun kinderen in te schrijven in scholen die uitgebaat worden door de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ).

Professor Birol Akgün, voorzitter van de Maarif Foundation, zei dat de terroristische groepering in deze landen druk uitoefent op beleidsmakers om ervoor te zorgen dat migrantenkinderen in worden geschreven in deze scholen.

Maarif Foundation

“Turkse families haalden hun kinderen weg uit FETÖ gerelateerde scholen maar deze scholen worden nu overspoeld door kinderen van moslimorigine. Bijvoorbeeld, in Europa, worden kinderen van Syrië, het Midden-Oosten en Afrikaanse migranten naar zulke scholen geleid,” zei Akgün in een interview. De Maarif Foundation werd opgericht na de poging tot staatsgreep van juli 2016 met als doel de administratie van overzeese scholen die gelinkt waren aan FETÖ over te nemen, omdat deze ervan beschuldigd wordt achter de gefaalde poging tot staatsgreep te zitten die 249 mensen het leven kostte.

Hij zei dat het beeld van andere landen van Turkije veranderd is na het referendum in april voor constitutionele hervormingen.

Nog een lange weg te gaan

“Ze hebben meer vertrouwen in Turkije en ze zien FETÖ op een andere manier nu,” voegde Akgün toe. Maar er is echter nog een lange weg te gaan voor de volledige overgang van FETÖ scholen naar de door de staat gesponsorde instelling zal voltooid zijn.

“Ze hebben ongeveer 700 scholen over de hele wereld en alleen al 150 daarvan bevinden zich in de Verenigde Staten. We zouden om en bij de 3.500 leerkrachten nodig hebben om deze scholen te bemannen,” zei hij.

Sabah