Ongeveer 2 miljoen mensen bezochten het graf van Ömer Halisdemir, een officier die het symbool van verzet werd tegen de poging tot staatsgreep van 15 juli vorig jaar. Halisdemir werd doodgeschoten door coupplegers nadat hij een van hun sleutelfiguren had gedood tijdens een moedige daad die uiteindelijk de plannen van de coupplegers heeft ontspoord.

Het graf van de 42-jarige onderofficier, dat zich bevindt in zijn geboortestad Cukurkuyu in Centraal-Turkije, is nu een van de meest bezochte plaatsen in Turkije waar mensen in grote getallen hun eer komen betuigen.

Alleen deze week 250.000 bezoekers

Burgemeester van Cukurkuyu Ileri Kocak vertelde aan journalisten dat hoewel ze het aantal bezoekers niet registreren, ze schatten dat ongeveer 250.000 bezoekers alleen al deze week het graf bezochten. Dit naar aanleiding van de verjaardag van de poging tot straatgreep die georganiseerd werd door indringers in het leger van de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ).

“Sommige mensen komen in groep in minibussen of bussen en anderen rijden naar hier vanuit heel Turkije. We hadden zelfs in de winter een groot aantal bezoekers, toen de sneeuwval de toegang tot het graf beperkte,” zei hij.

“Hij is een voorbeeld”

“Ze zeggen een gebedje op en vertrekken weer. Je kan zien hoe toegewijd ons land is aan iemand als Halisdemir. Hij is een voorbeeldpersoon,” zei Kocak, en hij merkte op dat de meeste bezoekers jonge mensen zijn.

Halisdemir daagde op aan de ingang van het hoofdkwartier gewapend met slechts een pistool, en vuurde schoten af die Terzi zouden doden. Coupplegers die bij Terzi waren vuurden onmiddellijk terug met een regen van geweerschoten en Halisdemir stierf ter plaatse.

Special Forces

Hun plan om de Special Forces gevangen te nemen, een zeer belangrijk onderdeel van het leger, werd hierdoor verstoord. De coupplegers geraakten gefrustreerd en gaven zich uiteindelijk over terwijl ze ingesloten werden door andere officieren.

Sabah