De beroemde 16e-eeuwse wereldkaart, getekend door de Ottomaanse admiraal Piri Reis, is donderdag na een lange onderbreking weer tentoongesteld in het Topkapı Paleis in Istanbul, tot grote vreugde van bezoekers die het geluk hebben het meesterwerk tegen te komen.

De kaart, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken uit de tijd van de ontdekkingen, wordt met tussenpozen tentoongesteld om ze te beschermen tegen hitte, licht en vochtigheid.

De 508 jaar oude kaart bevindt zich in een speciale kist in de bibliotheek van Sultan Ahmed III (Enderun-bibliotheek), die zich op de derde binnenplaats van het historische paleis bevindt.

De kaart in portolaanse stijl, die door meester-navigator en geograaf Piri Reis met inkt en waterverf is getekend op gazellehuid, meet 87 centimeter bij 63 centimeter (34 inch bij 25 inch).

De kaart toont de westkusten van Europa en Afrika, evenals de Atlantische Oceaan en Midden- en Zuid-Amerika. De kaart is beroemd omdat het een van de oudste kaarten is waarop de Amerika’s staan afgebeeld.

In een verklaring van het Presidium van de Nationale Paleizen staat dat de kaart in 1924 – toen het Topkapı Paleis na de uitroeping van de republiek tot museum werd omgebouwd – dankzij de inspanningen van museumbeheerder Halil Eldem te midden van andere kunstvoorwerpen werd ontdekt.

De beroemde kaart uit 1513 van de Ottomaanse admiraal Piri Reis is te zien in het Topkapı Palace Museum in Istanbul, 18 november 2021.

De Ottomanen waren vertrouwd met de belangrijkste kaarten van de oude wereld uit de klassieke boeken van islamitische geografen.

Ottomaanse zeelieden waren geen oorlogszuchtige groep piraten. Zij haalden hun succes niet uit legenden of profetieën. De sultans moedigden de zeelieden aan om kaarten te maken, de geografie van de gebieden die zij verkenden tot in de kleinste details uit hun hoofd te leren en metingen te verrichten die de fouten in de routeverslagen tot een minimum zouden beperken.

Zo werden in het midden van de 16e eeuw studies uitgevoerd die vrij nauwkeurige informatie bevatten. Piri Reis, een van de grote admiraals tijdens het bewind van Suleiman de Magnifieke, was een van de leidende figuren die dit werk verrichtten.

Nadat hij zeemanschap had geleerd van zijn oom Kemal Reis, nam Piri Reis deel aan het vervoer van moslims en joden die ontsnapten aan de Spaanse inquisitie tijdens het bewind van Bayezid II.

Hij diende als kapitein in vele Ottomaanse zeeoorlogen en verbeterde zich voortdurend op het gebied van de cartografie.

Hij was niet alleen een meer dan bekwaam admiraal, maar ook de meest vooraanstaande zeekapitein van zijn tijd, met een enorme kennis van geografie en astronomie.

Boek der navigatie

Een buste van Piri Reis in het Istanbul Naval Museum.

Piri Reis bracht zijn observaties en ervaringen in de zeevaart, die hij begon te leren met zijn oom Kemal Reis, over in een boek genaamd “Kitab-ı Bahriye” (“Het Boek van Navigatie”). “Bahr” betekent groot meer of zee in het Arabisch.

Het boek geeft gedetailleerde informatie over zeeën en eilanden, te beginnen met de dorpen Sultaniye, Kilitbahir en Tenedos en verder met de Egeïsche Zee, de Peloponnesos archipel, de Adriatische kust, Venetië, de Canarische Eilanden, de Noord-Afrikaanse kust, Egypte, de Nijl, de oostelijke Middellandse Zee, Kreta, Cyprus en de eilanden en havens van de westkust van Anatolië.

De kaart van Piri Reis

De beroemde kaart van Piri Reis uit 1513 was lange tijd zoek voordat hij werd teruggevonden tijdens een onderzoek dat in 1929 in het Topkapı Paleis werd gestart.

Halil Ethem, toenmalig directeur van de nationale musea, onderzocht de kaart samen met de Duitse oriëntalist Gustav Adolf Deismann, die op dat moment in Istanbul was.

Deismann besloot de kaart te laten zien aan een goede vriend, Paul Kahle, een onderzoeker op het gebied van islamitische geografie en cartografie.

Kahle werd uitgenodigd op het Topkapı Paleis en deed verslag van de vondst op het Congres van Oriëntalisten in de Nederlandse stad Leiden in september 1931.

De verklaring werd al snel vertaald in andere talen en verspreid over de hele wereld. Maar Kahle had abusievelijk onderstreept dat wat was ontdekt “de kaart van Christoffel Columbus” was.

Zowel in Turkse als in buitenlandse media werd de kaart ten onrechte op deze manier afgebeeld. De reden hiervoor was dat het Amerikaanse continent ook op de kaart was afgebeeld en men dus van mening was dat “aangezien Columbus Amerika heeft ontdekt, de kaart wel van hem moet zijn”.

Naar aanleiding van deze beoordeling deed het Turks Historisch Genootschap een beroep op het tijdschrift “The Illustrated London News” om deze fouten te corrigeren.

Een later gepubliceerd artikel toonde foto’s van de kaart en Piri Reis’ “Kitâb-ı Bahriye”. Er werden nog meer publicaties gemaakt – waarmee een aantal zaken werden rechtgezet.

De belangstelling voor de beroemde kaart van Piri Reis, die in 1517 in Caïro aan Sultan Selim I, alias Selim de Grimm, werd overhandigd, is sinds de ontdekking ervan in 1929 niet minder geworden.

Slechts één deel van deze wereldkaart, opgesteld in Gelibolu, ook bekend als Gallipoli, in maart 1513, is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. De overige delen van de kaart toonden Spanje, Portugal, West-Afrika en de oostelijke delen van de Amerika’s.

De kaart bevat de namen van de plaatsen, evenals de data waarop ze werden ontdekt, naast aantekeningen en informatie over de totstandkoming van het werk.

Een van de andere opvallende kenmerken van de kaart is dat de details lijken op die welke alleen op luchtfoto’s te zien zijn. Het meest opmerkelijke element is te vinden in Piri Reis’ weergave van de Antarctische kusten, waarvan alleen moderne technieken kunnen aantonen dat ze dateren van vóór bepaalde gletsjers tot ontwikkeling kwamen. Dit betekent dat sommige van Piri Reis’ bronnen kaarten bevatten die zijn opgesteld van vóór de ijstijd.

De beroemde kaart uit 1513 van de Ottomaanse admiraal Piri Reis is te zien in het Topkapı Palace Museum in Istanbul, 18 november 2021.

Op zoek naar Atlantis

Er zijn verschillende collectieve studies uitgevoerd op de kaart, waaronder de zoektocht naar de mythologische stad Atlantis.

Bij het zoeken naar de ontbrekende stukken in de bibliotheek van het Topkapı Paleis Museum, werd een andere kaart gevonden die aan de admiraal toebehoorde. Dit stuk toonde het noorden van de Atlantische Oceaan en de kusten van Noord- en Midden-Amerika.

De kaart die in 1528-1529 in Gallipoli werd gemaakt en de handtekening “Pîrî Reis bin el-Hâc Mehmed” draagt (of “Piri Reis, zoon van Hacı Mehmed”), werd waarschijnlijk gemaakt voor Suleiman de Magnifieke.

Onderzoekers beweren dat het werk, waarop Cuba, Haïti, Florida en de oostkust van Noord-Amerika staan afgebeeld, eigenlijk geen wereldkaart is, maar een speciaal werk op grote schaal, gemaakt om zowel de Ottomaanse hoofdstad als de Nieuwe Wereld samen af te beelden.

De kaarten, samen met al deze wervelingen van kennis, laten zien hoe kleurrijk de Oude Wereld was.

Uit Piri Reis’ “Kitâb-ı Bahriye” en zijn gefragmenteerde kaarten begrijpen we dat hij zowel een nauwgezet cartograaf als een meester-ambachtsman was.

Bron: Sabah