Tuba Parlak geeft les aan een leerling.

In een poging verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, besloot de Turkse overheid in maart om alle sportfaciliteiten te sluiten. Daardoor zochten veel mensen naar andere manieren om te sporten, maar ook om sport te begeleiden.

Ook Tuba Parlak, een lerares paaldansen, merkte dat haar leerlingen verder wilden gaan met hun les. Daarom besloot ze online les te gaan geven. Vanuit haar studio in het district hip Cihangir in Istanboel besloot ze haar zware trainingsprogramma verder te zetten.

Dat doet ze met de app Zoom. Via deze app voor videoconferenties kunnen maximaal 5 leerlingen tegelijk haar les bijwonen, net zoals dat normaal het geval is. Parlak vindt het wel gemakkelijker om haar leerlingen feedback te geven via Zoom. De app zorgt ervoor dat de beelden van de zwoegende leerlingen naast elkaar staan, zodat ze meer overzicht heeft. Paaldansen is zeer zwaar, en daarom zijn er veel mensen die er vroegtijdig mee stoppen.

Tuba Parlak

Parlak geeft nu vooral les aan gevorderde leerlingen, en alleen aan mensen met wie ze voordien al werkte. Een plaatselijke fabrikant van danspalen bood zijn materiaal met korting aan. Zo konden enkele leerlingen een paal bij hun thuis installeren. De anderen doen de oefeningen op de grond.

Oorspronkelijk was Parlak journaliste. Ze hield zich bezig met kunst en cultuur. In 2015 begon ze zelf met paaldansen. Later besloot ze haar journalistieke werk op te geven om professioneel paaldanseres te worden. Ze vindt niet dat de coronacrisis haar leven veel veranderd heeft. Er zijn natuurlijk wel de online lessen, maar als atlete leefde ze al in afzondering.

Tuba Parlak

Parlak zegt dat haar leerlingen er naar uit kijken om terug naar haar studio te komen. Niemand weet wanneer dit zal kunnen, want het is nog niet duidelijk wanneer sportfaciliteiten terug open gaan.

K.L.

(Bron: Hürriyet)