Mehmet Deniz

Mehmet Deniz had altijd een boontje om nieuwe dingen te leren, maar een universiteitsdiploma behaalde hij pas op oudere leeftijd.

De gepensioneerde militair pronkt met zijn vijfde diploma op 80-jarige leeftijd, 19 jaar nadat hij zich heeft ingeschreven aan een prominente universiteit.

Deniz heeft nu diploma’s in de rechten, office management, economie, bedrijfskunde en Turkse taal en literatuur. Maar hij is nog niet klaar.

Hij is van plan om nog een master te halen in public relations en nood- en rampenbeheer te studeren.

Deniz heeft nooit de middelbare school afgemaakt, maar behaalde dat diploma na zijn pensioen. Vervolgens begon hij aan een studie office management op 61-jarige leeftijd.

“Ik wil geen tijd spenderen in mijn huis of in koffiehuizen zoals mijn leeftijdsgenoten,” zei Deniz. Op de muren thuis hangen diploma’s en certificaten van verschillende cursussen.

“Ik heb altijd meer dingen willen leren. Ik ben een fervente lezer en een vrijwilliger voor ngo’s. Dat maakt me gezonder. Ik voel mij nog alsof ik 50 jaar ben.”

Lang geleden als jongere werkte Deniz als een vertaler Russisch en Duits en leerde de Koran. Voor hij aan de universiteit begon, heeft hij een cursus over radio’s en computers gevolgd. “Ik vul mijn dagen productief in,” pronkt hij.

“Jonge studenten zijn verbaasd over mijn succes op de examens. Het is eigenlijk simpel. Je moet aandacht besteden aan de handboeken. Ik studeer dag en nacht zodat ik een voorbeeld kan zijn voor anderen. Ik roep mensen van mijn leeftijd op om hetzelfde te doen om Alzheimer te vermijden. Je kan werken en vrijwilligerswerk doen om gelukkig te zijn. Ook jonge mensen moeten hun dagen niet verslijten zonder iets te leren. Ze moeten hard werken en even hard studeren,” zei hij.

Bron: Sabah

T.A.