De Amerikaanse president en de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi

Op 20 augustus 2020 was de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi, die pas sinds mei dit jaar premier is, in Washington voor een eerste ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump.

Een dag eerder kwam hij aan in de VS. Tijdens die ontmoeting liet hij weten dat zijn land een dispuut heeft met Turkije over de, naar zijn zeggen, onaanvaardbare Turkse inmenging in Noord-Irak.

“In onze grondwet staat expliciet dat ons grondgebied niet mag gebruikt worden om een buurland aan te vallen. Daarom zijn de Turkse acties onaanvaardbaar. We proberen in dialoog te gaan met Ankara om de situatie op te lossen en om de Turken te laten begrijpen in welke omstandigheden Irak zich bevindt”, aldus de premier.

Trump antwoordde dat de VS, en in het bijzonder hij zelf, een goede relatie hebben met Turkije en met president Recep Tayyip Erdoğan. Al-Kadhimi is de hoogste Iraakse politicus die de VS sinds 2017 bezocht.

Vanaf half juni lopen er 2 Turkse operaties in Iraaks-Koerdistan en enkele betwiste gebieden.

De luchtoperatie Adelaarsklauw (Pençe-Kartal Operasyonu) ging op 15 juni van start, 2 dagen later gevolgd door het grondoffensief Tijgerklauw (Pençe-Kaplan Operasyonu).

Arabische Liga: ‘De houding van Turkije is schaamteloos’

Op 11 augustus doodde een Turkse drone twee leden van de Iraakse grenswacht en hun chauffeur in de Iraakse regio Sidakan, aan de grens met Turkije en Iran. Het Iraakse leger noemde deze Turkse aanval een flagrant staaltje agressie.

Volgens de krant Rudaw beweert Ihsan al-Chalabi, burgemeester van Sidakan, dat de grenswachters op dat moment een ontmoeting hadden met leden van de PKK.

K.L.

(Bron: Hürriyet)