Het parlement van de Arabische Liga wil internationale sancties tegen Turkije

Op 11 augustus werden twee Iraakse grenswachten gedood bij een Turkse aanval met drones. Een dag later kwam daarop reactie vanuit de Arabische Liga, een organisatie van 22 Arabische landen die in 1945 werd opgericht.

Het parlement van de Arabische Liga verklaarde zich solidair met Irak en riep de VN-Veiligheidsraad, een belangrijk orgaan van de Verenigde Naties, op om onmiddellijk te verhinderen dat er meer Turkse aanvallen op Iraakse bodem komen.

Volgens lokale media verklaarde de Saoedische parlementsvoorzitter van de Arabische Liga Mishaal bin Fahm Al-Salami dat “deze schaamteloze Turkse houding en de herhaaldelijke schendingen van het internationale recht door Turkse troepen, een gevaarlijke inbreuk zijn op de Iraakse soevereiniteit, en een duidelijke schending van resoluties van de VN Veiligheidsraad en van het handvest van de Verenigde Naties”.

Bovendien noemde hij de Turkse houding een gebrek aan respect voor vriendschappelijke relaties met buren. Het parlement blijkt ook bereid tot samenwerking met de Iraakse collega’s om de internationale gemeenschap, en in het bijzonder de landen in de regio, ertoe te bewegen de Turkse aanvallen te veroordelen.

Ahmed Aboul Gheit, secretaris-generaal van de Arabische Liga, noemde die aanvallen volgens Arabische media eveneens een schaamteloze inbreuk op de Iraakse soevereiniteit en een gebrek aan respect voor internationaal recht en goede relaties met de buren.

De bewuste aanval vond plaats in Sidakan, een gebied in het Noordoosten van Irak, vlakbij de Turkse en de Iraanse grens.

De twee grenswachten en hun chauffeur kwamen daarbij om het leven. Dat zegt het Iraakse leger, dat de aanval een flagrant staaltje agressie noemde.

Onmiddellijk na de aanval verklaarde het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het bezoek van Turks Defensieminister Hulusi Akar op 13 augustus niet doorgaat.

Ook werd de Turkse ambassadeur op het matje geroepen. Hij kreeg officieel te horen wat de Iraakse mening over de Turkse aanvallen is.

Op het moment van de Turkse aanvallen was er een ontmoeting tussen Iraakse officieren en leden van de terroristische PKK. Dat zei Ihsan al-Chalabi, burgemeester van Sidakan, aan Rudaw.

Volgens de Turkse media werden er tijdens die antiterreur operatie in het noorden van Irak negen PKK-terroristen geneutraliseerd. Daarbij kwamen onbedoeld twee Irakese officieren om het leven.

De aanvallen kaderen binnen de hernieuwde Turkse offensieven Adelaarsklauw en Tijgerklauw die respectievelijk op 15 en 17 juni van start gingen.

K.L.

(Bron: Hürriyet)