Turks koffiehuis geeft lezers gratis thee

Vroeger weden de koffiehuizen in Turkije ‘kıraathane’, of ‘leeshuizen’, genoemd. Deze traditie is echter al lang verloren gegaan, want op de meeste plaatsen zijn de boeken verdrongen door kaartspellen.

Murat Yanmaz is echter vastbesloten om dat gebruik in ere te herstellen. Hij runt een koffiehuis in Akçakoca, een rustig stadje aan de kust van de Zwarte Zee, in de noordelijke provincie Düzce. Hij biedt gratis thee aan gasten die een boek lezen.

Yanmaz, die mensen wil aanmoedigen om meer te gaan lezen, richtte een kleine bibliotheek in een hoek van het koffiehuis in, en vulde die vervolgens met Turkse en internationale literaire klassiekers. Als de klanten een samenvatting bezorgen van het gelezen boek, krijgen ze in ruil een week lang gratis thee.

Yanmaz is blij te zien dat meer en meer mensen van alle leeftijden naar zijn koffiehuis komen om te lezen, zegt hij. Om nog meer boekenwurmen aan te trekken, wil hij bovendien zijn bibliotheek diversifiëren, vertelde hij zondag in een interview met Anadolu Agency (AA).

Hij roept de mensen ook op om boeken te doneren. “Ik heb hier nu een kleine bibliotheek, maar zou ze graag willen uitbreiden tot 1000 boeken. Als ik meer boeken kan vast krijgen, zou ik er een aantal verkopen en met de opbrengst daarvan het schoolgeld van een aantal studenten betalen.”

Hij biedt niet alleen gratis thee aan mensen die boeken lezen, maar ook aan iedereen die erin slaagt te stoppen met roken.

Dit wist u nog niet over het Turkse dorpje Akçakoca!

Over de voorbije 11 jaar is het aantal mensen dat boeken leest in Turkije gestegen van 30% naar 42%. Dat blijkt uit een studie uit 2019 uitgevoerd door de Turkse Uitgeversvereniging, het platform Okuyay en het onderzoeksbureau Konda.

Onlangs heeft de regering het concept van leescafés of ‘millet kıraathanesi’ (volkskoffiehuizen) in het leven geroepen. Hiermee wil men het imago van de koffiehuizen veranderen, van een tijdverdrijf voor werklozen en gepensioneerden naar publieke ruimtes waar mensen gratis thee kunnen drinken en gebakjes kunnen eten.

In opdracht van president Recep Tayyip Erdoğan werden de afgelopen twee jaar al 30 zulke koffiehuizen geopend, verspreid over het hele land.

Bron: Sabah

S.V.R.