Faik Öztrak

De grootste oppositiepartij CHP steunt de Turkse booractiviteiten in de Oostelijke Middellandse Zee. Dat liet partijwoordvoerder Faik Öztrak op 11 augustus weten.

Op een persconferentie vertelde hij dat Turkije geen stap moet terug zetten met acties in de Turkse territoriale wateren die in overeenstemming zijn met het internationale recht.

“Dat het onderzoeksschip Oruç Reis actief is in het gebied, is juist, maar voor een snelle oplossing voor onze problemen, moeten we onmiddellijk onze relatie met Egypte verbeteren.

Hij ging ook in op een recente oliedeal tussen een Amerikaans energiebedrijf en de terroristische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De grootste groep binnen de SDF is de terroristische YPG/PKK.

Volgens Öztrak heeft de Turkse overheid onvoldoende gereageerd op het akkoord. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou te laat een verklaring hebben afgelegd en het kantoor van de president zou helemaal niet gereageerd hebben.

“De man aan het hoofd van het paleis had moeten reageren, maar hij bleef zwijgen. Buitenlandse Zaken heeft dagen gewacht voor uiteindelijk op een beschamende manier een verklaring af te leggen.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)