Partijleider İYİ wijst uitnodiging van Erdoğan af

Onlangs nodigde president Recep Tayyip Erdoğan Meral Akşener van de İYİ-partij uit om zich aan te sluiten bij de alliantie tussen de regerende AKP en de MHP.

Tijdens een bezoek aan de centraal-Anatolische provincie Kırıkkale wees ze die uitnodiging af.

“Wij als partij hebben nog niemand in de steek gelaten, behalve als zij het niet eens zijn met onze belangen en onze waarden. Ik ben ook niet van plan mijn partij in de steek te laten”, vertelde ze aan de pers.

Op dit moment vormt de İYİ-partij een alliantie met andere oppositiepartijen zoals de CHP, de (Geluk)-partij en de Democratische Partij.

Tijdens de lokale verkiezingen in maart 2019 konden kandidaten van de alliantie het burgemeesterschap veroveren in 6 van de 10 grootste Turkse steden, waaronder ook Ankara en Istanboel.

Akşener vormde haar partij kort nadat ze uit de MHP van voorzitter Devlet Bahçeli stapte.

Vorige week verklaarde Bahçeli dat hij graag zou zien dat Akşener terug naar huis zou komen en de verdeeldheid tussen beide partijen zou beëindigen.

De president sloot zich daarbij aan en vroeg de İYİ-partij om zich bij zijn alliantie met de MHP te voegen.

Akşener vindt dat de alliantie van de president haar steun niet nodig heeft, omdat die al een mathematische meerderheid vormt in het parlement.

Krachtig parlementair systeem

“Wat buitenlands beleid betreft, steunt mijn partij, net als andere oppositiepartijen, de regering al”, zegt ze. Ze overweegt om zich eventueel wel aan te sluiten bij de alliantie als beide partijen het huidige presidentiële systeem willen omvormen naar een krachtig parlementair systeem.

“Een presidentieel systeem met een regerende partij past niet bij Turkije. Ons voorstel is om een verbeterd parlementair systeem in te voeren. Wij willen hen daar altijd bij helpen.”

Het Turkse parlementaire systeem werd afgeschaft in 2018, en vervangen door een systeem waarbij de president de meeste macht heeft.

K.L.

(Bron: Hürriyet)