Foto: na het vrijdaggebed in de Hagia Sophia praat president Recep Tayyip Erdoğan met de pers, Istanboel, 7 augustus 2020.

Devlet Bahçeli, voorzitter van de MHP, nodigde onlangs Meral Akşener, leider van de İYİ-partij, uit om de oppositiepartij te verlaten en zich opnieuw aan te sluiten bij zijn partij.

President Recep Tayyip Erdoğan interpreteert die uitnodiging als een goede stap om eenheid in de Turkse maatschappij te bereiken. Dat vertelde hij op 7 augustus aan de pers, na het vrijdaggebed in de Hagia Sophia in Istanboel.

Op vragen van journalisten antwoordde hij dat de uitnodiging van Bahçeli vrij onschuldig is en het pad kan effenen voor eenheid bij het Turkse volk. “Ik vond zijn uitnodiging helemaal niet vreemd. Het was een zeer onschuldige oproep.”

Op 4 augustus kwam Akşener bidden in de Hagia Sophia. Bahçeli beschouwde die handeling als haar erkenning dat het iconische bouwwerk tot moskee omgevormd mocht worden, en nodigde haar daarom uit om, ondanks haar eerdere fouten, terug naar huis te komen.

Onmiddellijk daarop antwoordde Akşener dat Bahçeli haar partij en haar als persoon aanviel, en de MHP-leider zich beter bezig zou houden met echte problemen, in plaats van met praat voor tijdschriften.

De İYİ-partij werd opgericht door een aantal voormalige MHP-leden, waaronder Akşener, die er niet tevreden mee waren dat hun partij een alliantie aanging met de regerende AKP.

Tijdens een verhitte juridische procedure probeerde de groep Bahçeli zonder succes af te zetten. Daarom verliet de groep in 2016 de MHP en richtte ze in oktober 2017 de İYİ-partij op, onder leiding van Akşener.

Hoewel de nieuwe partij aanvankelijk de zelfde nationalistische standpunten had als de MHP, dreef de partij daar geleidelijk van weg en ging ze samenwerken met de seculiere, centrumlinkse oppositiepartij CHP.

‘Hij heeft alle recht om dat te doen’

Op 3 augustus zou CHP’er Muharrem İnce gezegd hebben dat hij niet tevreden is met de manier waarop het land wordt geleid.

“We hebben een slechte overheid, maar de oppositie bevalt mij ook niet. De republiek moet hersteld worden. Turkije is niet voorbestemd om op deze manier geleid te worden”, zou İnce volgens de krant Cumhuriyet gezegd hebben.

Aan mensen uit zijn nabije omgeving zou hij gezegd hebben dat het een kwestie van 4 tot 5 maanden was vooraleer er een nieuwe beweging kon opstaan, die onmiddellijk zeer populair zou zijn.

Erdoğan reageerde op de suggestie dat İnce een nieuwe partij wil oprichten. Volgens hem heeft İnce alle recht om dat te doen.

Bij de verkiezingen van 2002, 2007, 2011 en 2015, 4 keer op rij, werd hij namens zijn noordwestelijke woonplaats Yalova verkozen tot parlementslid voor de CHP.

Hij diende ook 2 termijnen als vicevoorzitter van zijn parlementaire fractie. Hij was twee keer de uitdager van de zittende voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu: na de verkiezingsnederlaag bij de presidentsverkiezingen van 2014, en in februari 2018.

Verkiezingsresultaten 2018

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2018 behaalde hij iets meer dan 30% van de stemmen, waarmee hij de tweede plaats behaalde, na de zittende president Erdoğan, die 53% haalde.

K.L.

(Bron: Sabah)