Oost-Turkse toeristische trekpleister: meer van Hazar

In de Oostelijke provincie Elazığ ligt het meer van Hazar, een toeristische trekpleister voor mensen die verkoeling zoeken tijdens de zomer.

Het meer ligt in het district Sivrice, op 26 kilometer van het centrum. De aantrekkingskracht wordt gevormd door de getijdenwerking waardoor het meer de “geheime zee van het Oosten” wordt genoemd.

Het ligt ook in een uniek landschap met veel natuurlijke schoonheid. Er zijn verschillende toeristische faciliteiten. Het ligt op 1.250 meter boven de zeespiegel en heeft een omtrek van 56 kilometer.

het meer van Hazar

Het ligt tussen Hazarbaba en de Mastarbergen, en biedt mogelijkheden tot watersport, kamperen en wandelen.

Volgens İbrahim Bahçeci, die er een toeristische zaak uitbaat, komen er dagelijks naar schatting 4.000 mensen naar het meer.

“De frisse lucht, de natuurlijke schoonheid en het heldere water zijn aantrekkelijk voor toeristen. Voor de mensen uit de streek is het meer een zeer belangrijke plek. Als het heet wordt, komen de mensen hier verkoeling zoeken”, zegt hij.

Het meer van Hazar
het meer van Hazar

Şehmuz Altınbağ woont in België en is op bezoek in zijn geboorteprovincie Diyarbakır. Hij zegt dat hij het meer elke keer een dag bezoekt als hij tijd heeft.

“Wij komen hier 2 à 3 keer per jaar. We houden ervan om langs al het natuurschoon in Turkije te trekken.”

het meer van Hazar

Lina Ak zag het meer voor de eerste keer. Zij houdt van het landschap en plant om opnieuw te komen.

K.L.

(Bron: Hürriyet)