Turks-Cyprus “kan niet aanvaarden dat beslag gelegd wordt op haar rechten in oostelijke Middellandse Zee,” laat Turkije weten

Turkije en de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) zullen niet aanvaarden dat hun rechten in de oostelijke Middellandse Zee afgenomen worden. Dat heeft de premier van de TRNC op 7 augustus gezegd.

Griekenland en Egypte sloten een akkoord over de grenzen van hun territoriale wateren, met als doel een exclusieve economische zone (EEZ) te creëren in het oosten van de Middellandse Zee.

Volgens premier Ersin Tatar was dat enkel bedoeld om een ander akkoord, tussen Turkije en Libië, te verhinderen. Hij noemt dit het zoveelste voorbeeld van het feit dat die twee landen de wetten niet respecteren.

Turkije is sterk genoeg om zelf de machtsverhoudingen te bepalen in dit deel van de Middellandse Zee, benadrukte hij.

“Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu veegde onlangs het akkoord tussen Griekenland en Egypte eenvoudigweg van tafel.

Dat was volledig terecht. We hopen dat beide landen de boodschap begrijpen en niet langer proberen aanspraak te maken op de rechten van Turkije.”

Hij beklemtoonde dat de regio nood heeft aan vrede en samenwerking, in plaats van spanningen en conflicten.

“Maar daarvoor is het nodig dat alle actoren elkaars rechten respecteren en moeten we inmenging van buitenaf vermijden.”

Donderdag maakte Egypte bekend dat het een bilateraal akkoord had gesloten met Griekenland, over de “afbakening van maritieme jurisdictie tussen de twee landen.”

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry hield in Caïro een persconferentie samen met zijn Griekse collega Nikos Dendias.

Hij legde er uit dat het akkoord “nieuwe perspectieven opent voor economische samenwerking met Griekenland.”

Dendias noemde het akkoord “legitiem” en zei dat het “de samenwerking tussen beide landen weerspiegelt met de bedoeling het hoofd te bieden aan bedreigingen in het gebied.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.