Erdoğan: İnce heeft recht om nieuwe partij op te richten

President Recep Tayyip Erdoğan reageerde op de geruchten die onlangs opdoken dat Muharrem İnce de oppositiepartij CHP zou verlaten om zijn eigen partij op te richten.

Hij liet weten dat İnce alle recht heeft om een nieuwe partij op te richten. İnce is een vooraanstaand lid van de CHP. Bij de presidentsverkiezingen van juni 2018 nam hij het rechtstreeks op tegen Erdoğan.

“Dit soort voorvallen is onze partij ook niet vreemd. Eerder verlieten voormalig premier Ahmet Davutoğlu en voormalig Buitenlandminister Ali Babacan de AKP om elk hun eigen partij op te richten. Muharrem heeft dus ook dat recht.”

Ook nam de president de tijd om in te gaan op het verzoek van MHP-leider Devlet Bahçeli aan Meral Akşener, de voorzitter van de İYİ-partij. Bahçeli had haar namelijk gevraagd de oppositiepartij te verlaten en terug te keren naar de MHP.

“Deze uitnodiging is zeer redelijk. Dit kan een eerste stap zijn richting eenheid”, aldus de president.

Akşener vindt dat Bahçeli haar partij aanvalt. Dat vertelde ze op 5 augustus aan de pers.

“Bahçeli valt mijn partij aan, maar eigenlijk vooral mij persoonlijk. We zijn dat beu. Anderzijds is het politiek niet beleefd om over kwesties te praten die alleen geschikt zijn voor tijdschriften”, zegt ze.

K.L.

(Bron: Hürriyet)