Toen hij ontslag nam als premier wilden alle provinciale AKP-voorzitters ook opstappen, beweert Davutoğlu

Ahmet Davutoğlu, de leider van de Toekomstpartij, is in 2016 opgestapt als premier. Naar eigen zeggen wilden alle voorzitters van alle provinciale afdelingen van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) toen ook opstappen.

“Dit is de eerste keer dat ik dit vertel. Alle provinciale groepen zeiden: ‘Aanvaard ons ontslag ook.’ Dat zei Davutoğlu vorige week in een interview met Fox TV, waarin hij vertelde over de periode dat hij opstapte als partijleider en als premier.

“Zo ook Selim Temurci, toenmalig voorzitter van de provinciale AKP-afdeling van Istanbul. ‘We hebben jou negen maanden geleden tot partijleider gekozen. Alle provinciale afdelingshoofden gaan opstappen. We staan aan jouw kant!’ zei hij.”

Davutoğlu stapte op na onenigheid met president Recep Tayyip Erdoğan. Uiteindelijk stapte hij ook volledig uit de partij in 2019.

Daarop richtte hij zelf een oppositiepartij op, de Toekomstpartij.

Tijdens het interview had Davutoğlu het ook over ex-minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu. Die wilde op 12 april opstappen, na kritiek op zijn aanpak van de lockdown in de grote steden, maar president Erdoğan aanvaardde zijn ontslag niet.

“Soylu mocht niet op zijn eentje beslissen over het uitgaansverbod. De beslissing om op te stappen was een goede beslissing, maar hij mocht ze niet uitvoeren.”

Ook had hij kritiek op het feit dat Erdoğan zijn schoonzoon, Berat Albayrak, benoemd heeft tot minister van Financiën en Begroting.

“Niemand mag Albayrak ter verantwoording roepen. Alle ministers lijken gelijkwaardig, maar één minister is hen altijd een stapje voor. Er zijn ook berichten over rivaliteit tussen Soylu en Albayrak.”

Bron: Hurriyet

S.V.R.