Coronavirus doet vraag naar azijn stijgen

Een unieke soort druivenazijn die zonder chemische additieven wordt geproduceerd in de rotsen van de Turkse toeristische hotspot Cappadocië, is sinds de uitbraak van het coronavirus zeer gewild.

De druiven die worden gekweekt in lokale wijngaarden, worden eerst geperst en dan omgezet in most. Deze most wordt met zaagsel dat azijnbacteriën bevat, gestockeerd in uit-rots-gehouwen kelders. De vloeistof die na het gistingsproces azijn is geworden, wordt als laatste in opslagtanks gedaan. De op traditionele wijze verkregen azijn wordt uiteindelijk gebotteld en verpakt.

Deze azijnsoort die geen chemische additieven bevat, is populair omwille van zijn rijke smaak en aroma.

Coronavirus doet vraag naar azijn stijgen

Mehmet Armağan, de eigenaar van de productiefaciliteit, verklaarde dat de vraag naar azijn sinds de uitbraak van de coronapandemie, fel is gestegen. Onder meer omdat het goedje kan worden gebruikt als natuurlijk ontsmettingsmiddel. Het team van Armağan doet er momenteel alles aan om aan de vraag te kunnen voldoen.

Hij zei dat de vraag in het eerste kwartaal van de afgelopen jaren zodanig klein was dat er niets werd geproduceerd. De uitbraak van het coronavirus in Turkije heeft hier echter verandering in gebracht. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er al zo’n half miljoen liter azijn geproduceerd.

In de landstreek Cappadocië, die beroemd is om zijn sprookjesachtige ‘Feeënschoorstenen’, wordt al bijna 2000 jaar wijn geproduceerd. De wijnbedrijven in de regio zijn nog steeds actief, alleen hebben ze in hun kelders ruimte moeten vrijmaken voor azijnflessen.

Hurriyet

O.A.