Mensen lopen langs Istiklal Street, de belangrijkste winkelstraat in Istanbul, Turkije, dinsdag 27 juli 2021

Turkije blijft strijden tegen delta- en delta plus-varianten van het coronavirus terwijl de dagelijkse gevallen schommelen tussen 18.000 en 19.000.

Het hoofd van de medische vereniging van Izmir in de gelijknamige westelijke Turkse provincie waarschuwde intussen dat een nieuwe, nog niet eerder geïdentificeerde variant is opgedoken in de op twee na grootste provincie van het land.

Dr. Lütfi Çamlı zei dat de nieuwe variant ook in andere provincies was geïdentificeerd en dat het percentage COVID-19 patiënten in Izmir onlangs tot 40% is gestegen.

De provincie behoort tot een aantal andere in West-Turkije waar het aantal wekelijkse gevallen per 100.000 onder de 50 ligt.

Hoewel het aantal COVID-19-gevallen per dag is gedaald tot minder dan 20.000 na een stijging tot bijna 60.000 in het afgelopen voorjaar, wordt het land geconfronteerd met een nieuwe stijging na de opheffing van pandemiegerelateerde beperkingen en ondanks een stimulans in het vaccinatieprogramma.

Deskundigen geven de schuld aan de zich snel verspreidende deltavariant, die volgens de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca verantwoordelijk is voor 90% van de gevallen.

Çamlı zei dat testkits die onlangs in gebruik zijn genomen om de aanwezigheid van varianten in heel Turkije op te sporen, hen hebben geholpen deze nieuwe variant te identificeren zonder verband met andere, zoals alfa, bèta, gamma en delta.

“De delta variant domineert het percentage gevallen volgens recente tests, maar er is ook deze andere groep besmet met een nieuwe variant,” zei hij.

Çamlı vertelde Demirören News Agency (DHA) woensdag dat ze ook op de hoogte waren dat de variant een percentage van “50%-60%” van de gevallen had bereikt in de noordelijke provincie Rize.

“We zijn er niet zeker van of dit echt een nieuwe variant is of het resultaat van valse negativiteit in polymerase kettingreactie (PCR) tests die verband houden met de ontoereikendheid van de tests. We beschikken niet over gedetailleerde klinische gegevens. Er is behoefte aan bevestiging dat dit een nieuwe variant is via een verdere studie,” zei hij.

De studie waarnaar hij verwijst is een genoomstudie die momenteel wordt uitgevoerd door een universiteit in Istanbul, hoewel ze nog niet in het hele land is toegepast.

Hij zei ook dat het publiek voorzichtigheid moet betrachten, aangezien de komende herfst waarschijnlijk een periode zal zijn waarin de ernst van de pandemie zal toenemen.

“De meeste wetenschappers denken dat in het najaar een vierde golf van de pandemie zal opduiken. We moeten verder gaan met ons vaccinatieprogramma,” waarschuwde hij.

Bron: Sabah