Erdoğan en Zabihullah Mujahid, woordvoerder Taliban.

Turkije heeft er bij de Taliban op aangedrongen een inclusieve regering te vormen die een afspiegeling vormt van alle geledingen van de Afghaanse samenleving en prioriteit te geven aan het herstel van de openbare orde, en heeft herhaald bereid te zijn met de groep een dialoog aan te gaan ten behoeve van de stabiliteit van Afghanistan.

“De eerste prioriteit in Afghanistan moet zijn het normaliseren van het leven en het opvullen van het gezagsvacuüm om de veiligheid van de bevolking te waarborgen. In Afghanistan moet een inclusieve en omarmende regering worden gevormd die alle segmenten van de samenleving weerspiegelt,” zei president Recep Tayyip Erdoğan.

Erdoğan merkte op dat Turkije voorzichtig optimistisch kijkt naar de boodschappen van de Taliban-leiders, en benadrukte:

“Het is duidelijk dat de komende periode meer zal worden bepaald door de praktijken, daden en stappen van de Taliban dan door hun woorden”.

De tweeslachtigheid die reeds het gevolg is van een twee decennia durende oorlog, de coronavirus pandemie, droogte en economische problemen, maakt de last van het door oorlog geteisterde Afghaanse volk nog zwaarder, aldus de president.

Internationale gemeenschap

“Vandaag hebben miljoenen Afghanen zelfs basisvoedsel nodig. Het maakt niet uit wie de regering leidt, het is een must dat de internationale gemeenschap Afghanistan helpt en solidariteit toont met het land in zijn moeilijke tijden. Als Turkije zullen we blijven doen wat onze broederschap vereist”, verklaarde hij.

Erdoğan zei dat Turkije een humanitaire houding aanneemt in Afghanistan, dat zich in een kritieke fase bevindt, en informeerde over de buitengewone inspanningen van de Turkse soldaten en diplomaten voor het herstel van de noodzakelijke orde op de luchthaven en de voortzetting van de evacuatieoperaties.

“Wij houden onder zware omstandigheden met succes de evacuatie van onze in Afghanistan gestrande burgers vol. Ook verlenen wij steun aan internationale organisaties en diplomatieke missies van andere landen bij de evacuatie van hun burgers,” zei hij.

De stabiliteit van Afghanistan is van groot belang om een potentiële migratiedruk naar de grenzen van Turkije te beteugelen, zei Erdoğan, die eraan toevoegde dat Turkije hiertoe nauw in gesprek zal blijven met alle partijen.

Bron: Hürriyet