Foto: Een toeriste in Cappadocië

Cappadocië, bekend om zijn sprookjesachtige schoorstenen en vulkanische rotsformaties, is een magneet geworden voor vakantiegangers die een toevlucht zoeken voor de verzengende temperaturen in de unieke allure van zijn grotten en ondergrondse steden.

Als de temperatuur in Nevşehir boven de 35 graden Celsius stijgt, dalen bezoekers af in de ondergrondse labyrinten, een historische reis die een uitweg biedt uit de verstikkende zomerhitte.

Duizenden toeristen trekken dagelijks naar Cappadocië om getuige te zijn van de ontzagwekkende wonderen van de natuurlijke schoonheid van Turkije.

Temidden van de zinderende omstandigheden hebben de ondergrondse steden Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak, Tatlarin, Mazı en Kayaşehir zich ontpopt tot favoriete bestemmingen onder reizigers.

Özay Onur, de voorzitter van de Nevşehir Tourist Guides Chamber, legde aan Anadolu Agency (AA) uit dat de ondergrondse steden, die diep onder de grond uit de rotsen zijn gehouwen, een natuurlijke koele omgeving bieden in de zomer en een warm onderkomen in de winter.

Als bezoekers van de regio deze ondergrondse toevluchtsoorden bezoeken, komen ze in een natuurlijke omgeving met airconditioning terecht, waardoor ze kunnen ontspannen en Cappadocië op een unieke manier kunnen verkennen.

“In de ondergrondse steden schommelt de temperatuur het hele jaar door tussen de 16-18 graden Celsius,” aldus Onur.

“Wanneer onze gasten aankomen, treffen ze een natuurlijke omgeving met airconditioning aan, en we bieden ze een rondleiding door Cappadocië op drie manieren: Ondergronds, op de grond en vanuit de lucht met een ballon.”

“Deze ondergrondse steden, met een geschiedenis die teruggaat tot 1800 voor Christus, dienden als schuilplaatsen in tijden van oorlog in vroegere beschavingen. Uitgehouwen uit tufsteen vormen deze bouwwerken een koel toevluchtsoord voor reizigers om aan de hitte te ontsnappen.”

Chen Gong, een toerist uit China, deelde zijn ervaring van twee dagen in Cappadocië en vertelde hoe de ondergrondse steden, vooral ’s middags, een unieke onderbreking van de hoge temperaturen boden.

Rajesh Narang, een Indiase toerist, verwonderde zich over het vermogen van de regio om verschillende klimaten op dezelfde dag te bieden en zei: “Het is een heerlijk gevoel om in deze grotten te lopen. Cappadocië is een plek van onschatbare waarde waar je nauwelijks in heet weer kunt lopen, maar wel de koele lucht onder de grond kunt ervaren.”

Anderson Morris, een toerist uit de Verenigde Staten, was verrukt over de natuurlijke sfeer met airconditioning in de ondergrondse steden, die een schril contrast vormde met het broeierige weer buiten.

Uçhisar kasteel

Naast de ondergrondse steden is het Uçhisar kasteel een andere belangrijke toeristische attractie in de regio. Meer dan 111.000 bezoekers zijn in de eerste zes maanden van het jaar naar het kasteel gekomen en werden verleid door het adembenemende uitzicht vanuit vogelperspectief, dat de essentie van het majestueuze landschap van Cappadocië vastlegt.

Terwijl de allure van de grotten en ondergrondse steden van Cappadocië reizigers blijft betoveren, onderscheidt de regio zich als een toevluchtsoord waar geschiedenis en natuur met elkaar verweven zijn, wat een onvergetelijke ervaring oplevert voor toeristen die troost zoeken bij de meedogenloze zomerhitte.

Bron: Sabah