Studenten met beschermende maskers lopen op een straat in Tekirdağ, in het noordwesten van Turkije, 20 sept. 2021

De gevolgen op lange termijn van het coronavirus bij patiënten is een kwestie die nog wordt onderzocht, maar “lange COVID” zoals het wordt genoemd, blijft opduiken als verschillende aandoeningen en kwalen.

Een nieuw effect van de ziekte in Turkije lijkt verlies van het gezichtsvermogen te zijn, zoals blijkt uit verschillende gevallen.

Professor Alper Şener, lid van de wetenschappelijke adviesraad voor het Coronavirus van het Ministerie van Volksgezondheid, zegt dat zij op bevindingen stuitten over schade die de ziekte op het gezichtsvermogen heeft achtergelaten.

Volgens Şener blijkt uit studies dat de “transmissiesnelheid” in de oogzenuwen na een besmetting met het coronavirus met 30% afneemt.

Hamdiye Değer is een van de slachtoffers van problemen met het gezichtsvermogen. Nadat ze twee weken geleden in het ziekenhuis werd opgenomen voor het coronavirus in de westelijke stad Izmir nadat haar gezondheid verslechterde, begon Değer ook haar zicht in haar rechteroog te verliezen. Bij nader onderzoek werd een gezichtsverlies van 50% in haar rechteroog vastgesteld en ze kreeg medicijnen toegediend om de druk van COVID-19 op de oogzenuwen te onderdrukken.

Professor Alper Şener

Şener, die deel uitmaakte van de artsen die Değer behandelden, zegt dat ze steeds vaker nieuwe problemen zien als gevolg van de infectie, en de meeste van hen waren onder de niet-gevaccineerde patiënten of degenen die slechts één dosis van een vaccin toegediend hadden gekregen.

“In de begindagen van de pandemie werden huiduitslag in de ogen en tranende ogen gezien bij patiënten. Later ontdekten we dat deze symptomen ernstiger en schadelijker voor de ogen zijn geworden. Onze patiënte (Hamdiye Değer) heeft slechts één dosis vaccin gekregen en heeft de helft van het zicht in haar rechteroog verloren. We weten niet zeker of ze zal herstellen. Ze wordt nog steeds behandeld,” vertelde hij Anadolu Agency (AA) op zondag.

Şener zei dat het geval ook het belang van vaccinatie bewees, eraan toevoegend dat vaccins de patiënten ook beschermen tegen post-COVID-19 symptomen of lange COVID.

Er is nog een onderzoek aan de gang voor patiënten die lijden aan gezichtsverlies.

“We onderzochten de overdracht van de oogzenuw bij herstelde patiënten en vonden een achteruitgang van 30%. De meesten van hen klagen over wazig zicht. Er zijn twee mogelijke oorzaken. Ofwel veroorzaakte het coronavirus stolling in de aders die de oogzenuwen voeden, ofwel blokkeerde het virus in zijn eentje de oogzenuwen. Dit is iets wat de patiënten in eerste instantie niet opmerken,” voegde Şener eraan toe.

Vaccinatie is een van de weinige opties tegen besmetting, samen met het naleven van masker- en sociale-afstandsregels. Turkije heeft deze zomer beperkingen zoals de avondklok versoepeld, hoewel de masker- en afstandsregels nog steeds gelden.

Hoewel de vaccinatiegraad is gestegen, heeft de pandemie zich volgens deskundigen ontwikkeld tot een “pandemie van de ongevaccineerden”.

De autoriteiten erkennen dat ongevaccineerden de meerderheid vormen van de ernstige gevallen in het land, waar het dodental als gevolg van het coronavirus tegenwoordig zelden onder de 200 daalt.

Bron: Anadolu Ajansi