Mensen die beschermende maskers dragen lopen op een straat in Samsun, Noord-Turkije

De noordelijke stad van Turkije Samsun heeft ongevaccineerde bezoekers verboden wegens wereldwijd stijgende gevallen, zei Ihlas News Agency (IHA) in een rapport op zondag.

Volgens het rapport heeft de gezondheidsraad van de provincie bepaald dat ongevaccineerde bezoekers uit Brazilië, Zuid-Afrika, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, India en Pakistan een negatief PCR-testresultaat moeten voorleggen, uitgevoerd binnen 72 uur voor ze de stad binnenkomen.

Indien de bezoekers uit deze landen kunnen bewijzen dat zij ten minste 14 dagen voor hun bezoek volledig zijn ingeënt met vaccins die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn goedgekeurd, zullen zij van de PCR-test worden vrijgesteld en in de stad worden verwelkomd.

In het verslag staat ook dat vliegtuig- en scheepsbemanningen en vrachtwagenchauffeurs ook zullen worden vrijgesteld van quarantaine en PCR-tests.

De mobilisatie van het ministerie van Volksgezondheid om iedereen te bereiken die in aanmerking komt voor een vaccinatie tegen het coronavirus, is in een stroomversnelling geraakt.

Volgens de laatste officiële cijfers heeft Turkije sinds het begin van het vaccinatieprogramma in januari 118,3 miljoen doses toegediend gekregen, en heeft ten minste 79% van de bevolking van 18 jaar en ouder nu twee doses gekregen, die vereist zijn voor tijdelijke bescherming tegen het virus.

De inspanningen weerspiegelen een verandering in de risicocategorie van 72 van de 81 provincies, aangezien zij niet langer een “hoog risico” op besmetting vormen, en tot dusver hebben 18 van de 30 grote steden, waaronder de hoofdstad Ankara, en Izmir, een vaccinatiegraad van meer dan 75%.

Istanbul, Sakarya, Konya, Malatya, Gaziantep en Van zijn ook dichter bij het worden van “laag risico”-steden op basis van stijgende vaccinatiepercentages.

Turkije heeft het aantal derde of boosterdoses verhoogd tot meer dan 11 miljoen, maar het aantal mensen dat twee doses vaccinaties heeft gekregen, schommelt nog steeds rond de 49 miljoen.

Tweede of derde dosis

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca riep het publiek via zijn social media-account op om hun tweede of derde dosis te halen en merkte op dat dit er ongeveer 8,6 miljoen zijn.

De vaccinatie is essentieel om kudde-immuniteit te bereiken in het land, dat de pandemie sinds maart 2020 bestrijdt.

Professor Mustafa Hasöksüz, lid van de wetenschappelijke adviesraad voor het Coronavirus van het ministerie van Volksgezondheid, zei dat het belangrijk is om extra doses te krijgen omdat de antilichaamspiegels in het lichaam na verloop van tijd beginnen af te nemen.

“Mensen die twee doses inactieve vaccins krijgen toegediend, hebben drie maanden na de tweede dosis een boostershot nodig en mensen met een messenger RNA (mRNA)-vaccin hebben dat zes maanden later nodig. Zonder boosters is de bescherming tegen infecties gering, vooral voor mensen met chronische ziekten”, waarschuwde hij.

Hoewel de vaccinatiegraad is gestegen, is de pandemie volgens deskundigen veranderd in een “pandemie van de ongevaccineerden”.

De autoriteiten erkennen dat niet-ingeënte mensen de meerderheid van de ernstige gevallen vormen in het land waar het dodental als gevolg van het coronavirus tegenwoordig zelden onder de 200 daalt.

De deltavariant, een sterkere stam van het virus, draagt ook bij tot de toename van het aantal gevallen, vooral onder degenen die het verplichte masker en de regels inzake sociale afstand achterwege laten nadat Turkije deze zomer de pandemiegerelateerde beperkingen versoepelde.

Bron: Sabah