'Turkije, Rusland moeten huurlingen terugtrekken uit Libië': Macron

Turkije en Rusland moeten “hun huurlingen” “onverwijld” uit Libië terugtrekken, zei de Franse president Emmanuel Macron vrijdag laat in een verklaring.

Zijn opmerkingen kwamen tijdens een conferentie over Libië die werd bijgewoond door wereldmachten.

Veiligheidsbronnen in Ankara hebben er meermaals op gewezen dat Turkse troepen niet als buitenlandse strijders kunnen worden geclassificeerd, in tegenstelling tot de Russische huurlingengroep Wagner, aangezien Turkse soldaten in het land zijn op officiële uitnodiging van de Libische regering.

In april 2019 lanceerde de Libische putschist Gen. Khalifa Haftar en zijn troepen, gesteund door Egypte, Rusland, Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een offensief om te proberen de hoofdstad Tripoli te veroveren. +

Zijn 14 maanden durende campagne mislukte, en de val van Tripoli werd voorkomen nadat Turkije zijn militaire steun aan de door de V.N. gesteunde regering opvoerde.

De partijen die vrijdag de conferentie bijwoonden die door de Franse president werd georganiseerd, drongen er bij Tripoli ook op aan “vrije” en “geloofwaardige” verkiezingen te houden vanaf 24 december, wanneer de presidentsverkiezingen zijn gepland.

Het houden van de verkiezingen op die datum wordt door de V.N. gezien als cruciaal voor de kansen om een nieuwe periode van stabiliteit in te luiden na jaren van onrust.

Bron: Sabah