Mordy en Natali Oknin werden in Turkije gearresteerd voor het fotograferen van Erdogan's paleis (Facebook)

Israël verwerpt spionageclaim nu episode lijkt te escaleren in diplomatiek incident, met rechter die verwachtingen weerlegt dat hij paar zou uitwijzen dat Erdogan-paleis fotografeerde.

Een Turkse rechtbank heeft vrijdag het voorarrest van een Israëlisch koppel dat vastzat voor het fotograferen van het paleis van president Recep Tayyip Erdogan met 20 dagen verlengd, waarbij de lokale autoriteiten zeiden dat ze hen verdachten van spionage.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid sprak vrijdag met de familie en bracht hen op de hoogte van de inspanningen om het koppel vrij te krijgen, en zei dat Israël om een dringend consulair bezoek van het koppel had verzocht.

In een verklaring zei het ministerie dat het echtpaar “niet werkt voor een Israëlische agentschap.”

Het besluit om Mordy en Natali Oknin achter de tralies te houden verraste Israëlische ambtenaren, die in de veronderstelling waren dat de rechtbank hun onmiddellijke uitzetting uit het land zou bevelen op de hoorzitting in voorarrest van vrijdag.

De hechtenis van de reisleider die samen met het echtpaar werd gearresteerd, werd verlengd tot zondag.

Turkse aanklagers vertelden de rechtbank dat het echtpaar wordt verdacht van spionage, omdat zij volgens hen niet alleen het paleis van Erdogan hebben gefotografeerd, maar ook aangrenzende veiligheidscontroleposten en camera’s, die zij zelfs zouden hebben gemarkeerd voordat zij de foto’s naar een derde partij stuurden.

Het echtpaar houdt vol dat zij het paleis alleen hebben gefotografeerd omdat zij er gecharmeerd van waren en de foto’s naar hun familieleden hebben gestuurd, niet wetende dat dit illegaal is.

“Al met al gaat het hier om een echtpaar [dat] buschauffeur is. Ik vraag u om hen onmiddellijk vrij te laten naar hun huis in Israël,” zei de advocaat.

Maar het openbaar ministerie drong aan op het tegendeel, en de rechter besliste drie uur later in het voordeel van laatstgenoemde.

Een niet-geïdentificeerde bron bekend met het rechtssysteem van Turkije vertelde Channel 12: “Het is duidelijk dat dit een politieke, in plaats van een juridische, beslissing was… Het is duidelijk dat elementen in de kring van Erdogan druk hebben uitgeoefend en hem hebben gebrieft alsof dit Mossad-agenten op een Israëlische missie waren.”

De advocaat van de beklaagden, Nir Yaslovizh, heeft de beslissing nadien in een verklaring veroordeeld en noemde de uitspraak “bizar en onaanvaardbaar”.

Familieleden van de Oknins in Modiin werden hard getroffen door het nieuws nadat ze de verzekering hadden gekregen dat de episode op vrijdag zou eindigen.

“De sfeer thuis is erg slecht. De kleine jongen blijft maar vragen: ‘Waar is mama?'”

Natali Oknin’s broer Eran Perry vertelde Channel 12. Hij riep premier Naftali Bennett, minister van Justitie Gideon Sa’ar en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid op om in te grijpen namens zijn familieleden.

De familie kwam er pas achter dat de twee waren gearresteerd toen ze dinsdag niet zoals gepland naar huis terugkeerden.

“Dit zijn eenvoudige en onschuldige mensen die het paleis van een afstand hebben gefotografeerd. Google heeft betere foto’s. Het is meteen duidelijk dat hier geen sprake is van spionage,” zei een bron geciteerd door Ynet.

Na het nemen van de foto had de vrouw deze naar een familie WhatsApp groep gestuurd met het onderschrift: “Zo’n mooi huis.”

Bron: Turkse media