Mensen wandelen in een straat in het Kadıköy district te midden van de coronavirus (COVID-19) pandemie in Istanbul

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca heeft bekendgemaakt dat in het land twee gevallen van de mu-variant van het coronavirus zijn gemeld.

De delta-variant maakt de meerderheid uit van de dagelijkse gevallen in Turkije.

Koca sprak over de nieuwe variant na een kabinetsvergadering op maandag waar de toestand van de pandemie – die sinds maart 2020 meer dan 52.000 levens heeft geëist in het land – werd besproken.

Mu werd vorige maand door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als een “variant van belang” genoteerd. De ziekte werd voor het eerst gedocumenteerd in Colombia in januari 2021, aldus de internationale gezondheidsorganisatie.

Het kwam steeds vaker voor in Colombia en Ecuador, waarschuwde de WHO eerder deze maand, en was waarschijnlijk resistent tegen beschikbare vaccins. De WHO zegt ook dat er “sporadische meldingen” zijn geweest van gevallen en uitbraken als gevolg van de mu-variant in Zuid-Amerika en Europa, hoewel de prevalentie wereldwijd onder de 0,1% ligt.

Maar de instantie zegt dat het nu verantwoordelijk is voor ongeveer 39% van de infecties in Colombia en 13% van de infecties in Ecuador.

Eerder had Koca gezegd dat de delta- en delta plus-varianten verantwoordelijk waren voor meer dan 90% van de gevallen in het land, waar sinds twee maanden een nieuwe golf van de pandemie aan de gang is.

Het aantal dagelijkse gevallen schommelt rond de 20.000, terwijl een vaccinatieprogramma wordt voortgezet om de aantallen onder controle te houden.

Een 17-daagse lockdown pakte een ergere golf aan, maar ondanks het uitgebreide vaccinatieprogramma stijgen het aantal gevallen en het aantal dodelijke slachtoffers nog steeds, iets waarvan de schuld wordt gelegd bij mensen die regels zoals verplichte maskers negeren en een aantal mensen dat de prikken weigert uit aarzeling of uit valse overtuigingen die worden aangewakkerd door online complottheorieën over de veiligheid van vaccins.

De minister zei dat er geen nieuwe maatregelen in verband met de pandemie werden gepland en merkte op dat in de komende drie dagen 100 miljoen doses in het vaccinatieprogramma zouden worden bereikt.

“Ik denk dat het aantal gevallen geleidelijk zal afnemen wanneer het aantal mensen dat beide doses vaccin heeft gehad, toeneemt. Toch moeten we ons houden aan conventionele maatregelen zoals beschermende maskers en sociale distantie totdat we massa-immuniteit hebben bereikt,” waarschuwde hij.

Hij zei dat zij geloofden dat massa-immuniteit kan worden bereikt wanneer de vaccinatiegraad 85% bereikt, eraan toevoegend dat het percentage mensen met beide doses nu ongeveer 62% bedraagt.

Op de vraag van een journalist of de niet-gevaccineerden zullen worden gedwongen te betalen voor polymerase kettingreactie (PCR) tests om hen aan te moedigen zich te laten vaccineren, zei Koca dat dit op dit moment geen optie is die ze overwegen.

Vanaf maandag moeten ongevaccineerden een PCR-test ondergaan om te mogen instappen in treinen, vliegtuigen en intercitybussen en om films in bioscopen, toneelstukken in theaters en concertzalen te mogen bijwonen.

Bron: Hürriyet