Enkele maanden nadat voormalig vicepremier Ali Babacan de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) verliet, heeft hij aangekondigd dat hij een nieuwe partij zal oprichten. Hij zal dat doen op 11 maart tijdens een vergadering in Ankara.

Op 9 maart diende hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken de aanvraag in om dat te mogen doen. Het gerucht gaat dat hij kiest voor de naam Partij voor Democratie en Vooruitgang, met de afkorting DEVA.

Het woord deva is Turks voor remedie. “Vandaag is er veel behoefte aan om van Turkije opnieuw een leefbaar land te maken voor burgers. Dat moet gebaseerd worden op universele waarden, op het herstellen van de fundamentele principes zoals vrijheid, democratie en rechtvaardigheid.

“Met de huidige regering is het niet mogelijk om dat te verwezenlijken. “In het huidige politieke klimaat is het niet mogelijk om welvaart naar dit land te brengen”, vertelde Babacan op 9 maart aan de commerciële zender Fox TV.

Lid van de Turkse regering

Babacan was lid van de Turkse regering van 2002 tot 2015. Zijn laatste functie was die van vicepremier. Hij was verantwoordelijk voor het economische beleid. Naar zijn mening wordt de Turkse politiek vandaag vooral gedomineerd door angst. Hij ziet dit als het belangrijkste probleem dat Turkije als meer ontwikkeld land verhindert om de toekomst te plannen.

“Op 11 maart zullen we de principes van onze partij bekend maken. Het eerste hoofdstuk gaat in ieder geval over persvrijheid. Als die er niet is, kan niemand de problemen echt benoemen. Een land kan haar problemen niet oplossen als niemand erover kan discussiëren”, aldus Babacan.

Strijd tegen Erdogan

Op de vraag hoe hij zijn politieke strijd tegen zijn voormalige leider Recep Tayyip Erdogan zal verderzetten, antwoordde Babacan dat zijn eerste bekommernis het land is, en niet een bepaald individu. “We zullen zeker rivalen zijn, maar we worden de rivaal van elke andere politieke partij. Onze tegenstander is niet alleen de AKP, maar onze nieuwe politieke beweging komt in het midden van de politiek”, zegt hij.

Babacan werd lang in verband gebracht met voormalig president Abdullah Gül die in 2014 afstand nam van Erdogan. “Abdullah Gül en ik zijn al lang vrienden. Ik kende hem zelfs al nog voor ik zelf de politiek in ging. Hij was het die me uitnodigde om in de politiek te gaan. Hij steunde ons en we wisselden ervaringen uit bij de voorbereidingen voor onze partij. Op dit moment bestaat onze partij uit vrienden.”

Onder andere Mustafa Yeneroglu, een ander voormalig lid van de AKP die nu als onafhankelijke in het parlement zetelt, is stichtend lid.

K.L.

(Bron: Hürriyet)